tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Obazda (bavorská sýrová pomazánka)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Minulý pátek jsme zajeli do IKEA, protože nám žalostně chyběl stůl a židle mimo jídelnu/obývák. Koupili jsme skládací zahradní stolek a dvě židle a teď můžeme jíst, pít a pracovat i na terase. Pro případ nouze, kdy si spolubydlící udělají párty, si to pak můžeme přenést do pokoje a pokračovat tam. :) A právě na tomhle našem novém stolku v hlavním městě Bavorska jsem nafotila jednu z místních specialit: obazdu.

Obatzter Obatzda Obazda sýrová pomazánka pivní pomazánka k pivu německá bavorská kuchyně tradiční pivo preclík

Říkají tomu tady různě, záleží na nářečí: obazda, obatzda, obatzer. Najdete ji snad ve všech biergarten – povních zahrádkách, ale prodává se i běžně v obchodech. Stejně jako jakákoli naše pomazánka. Když k ní přidáte stejně tradiční preclík a pivo, musíte se cítit řádně německy. Ovšem sehnat preclík mi připadá jako vyšší dívčí. Ano, jsou ve všech pekařstvích, ale obvykle jsou rozkrojené a potřené máslem. Tenhle je z Augustiner Schützengarten, pivní zahrádky, kterou máme jen kilometr od domu, kde teď bydlíme. Stojí 3,80 € (v Anglické zahradě u Čínské věže je dražší) a když z něj oškrábete všechnu tu sůl, chutná skvěle. Pravda, je trochu sušší, takže bez piva nebo pomazánky trochu dusí, ale stejně.

Obatzter Obatzda Obazda sýrová pomazánka pivní pomazánka k pivu německá bavorská kuchyně tradiční pivo preclík

A ještě něco Vám k ní povím. Jako mnoho dalších receptů i tento je založen na tom, že používá suroviny, které už jsou trochu starší. U měkkých sýrů to znamená především přezrálost – sýr je pikantnější a opravdu hodně měkký. Základem je smíchání s máslem, cibulí – smaženou, spařenou i syrovou, a kořením. Ve Švýcarsku se místo piva přidává víno, podobnou pomazánku mají i slovenská a maďarská kuchyně.

Obatzter Obatzda Obazda sýrová pomazánka pivní pomazánka k pivu německá bavorská kuchyně tradiční pivo preclík

Obazda (bavorská sýrová pomazánka)
Recipe Type: pomazánka, snídaně & svačina
Cuisine: německá
Prep time: 20 mins
Cook time: 5 mins
Total time: 25 mins
Serves: 6 porcí
Ingredients
  • 1 malá cibule
  • 100 g změklého másla
  • 120 g zralého romaduru nebo podobného sýra, pokojové teploty
  • 200 g zralého brie nebo camembertu, pokojové teploty
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 2 špetky ostré papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce piva
  • 150 g smetanového sýra
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
  • svazek pažitky
Instructions
  1. Cibuli nakrájíme najemno.
  2. Na pánvi rozpustíme lžíci másla a přidáme cibuli, necháme zesklovatět a mírně zezlátnout. Pak stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
  3. Romadur a brie/camembert nakrájíme na drobno.
  4. Máslo dáme do misky a vyšleháme (nebo pomocí vařečky utřeme).
  5. Přidáme nadrobno nakrájené sýry, papriky, kmín, pivo a smetanový sýr. Dobře promícháme a nakonec přidáme osmaženou cibulku.
  6. Necháme alespoň hodinu vychladit v lednici.
  7. Podle potřeby opatrně dochutíme solí a pepřem.
  8. Podáváme posypané nadrobno nakrájenou pažitkou s čerstvým pečivem.
Notes
Když pro přípravu sýra použijeme jednorázové rukavice a na prkénko položíme pečicí papír, vyhneme se zapáchajícím rukám a ulepenému prkénku.
3.3.3077

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, čerstvé bylinky, předkrmy, snídaně & svačina, vegetariánské Tagged With: k pivu, piknik, z Německa

« Domácí cold brew káva
Červen/červenec: třikrát hurá, třikrát svatba! »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

brioška houska bulka burger hamburger

Brioška na burgery

Tip na výlet

golden milk zlaté mléko kurkumové mléko s kurkumou kurkuma med kokosové mléko turmeric milk

Golden milk (Mléko s kurkumou)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček