Minulý pátek jsme zajeli do IKEA, protože nám žalostně chyběl stůl a židle mimo jídelnu/obývák. Koupili jsme skládací zahradní stolek a dvě židle a teď můžeme jíst, pít a pracovat i na terase. Pro případ nouze, kdy si spolubydlící udělají párty, si to pak můžeme přenést do pokoje a pokračovat tam. :) A právě na tomhle našem novém stolku v hlavním městě Bavorska jsem nafotila jednu z místních specialit: obazdu.
Říkají tomu tady různě, záleží na nářečí: obazda, obatzda, obatzer. Najdete ji snad ve všech biergarten – povních zahrádkách, ale prodává se i běžně v obchodech. Stejně jako jakákoli naše pomazánka. Když k ní přidáte stejně tradiční preclík a pivo, musíte se cítit řádně německy. Ovšem sehnat preclík mi připadá jako vyšší dívčí. Ano, jsou ve všech pekařstvích, ale obvykle jsou rozkrojené a potřené máslem. Tenhle je z Augustiner Schützengarten, pivní zahrádky, kterou máme jen kilometr od domu, kde teď bydlíme. Stojí 3,80 € (v Anglické zahradě u Čínské věže je dražší) a když z něj oškrábete všechnu tu sůl, chutná skvěle. Pravda, je trochu sušší, takže bez piva nebo pomazánky trochu dusí, ale stejně.
A ještě něco Vám k ní povím. Jako mnoho dalších receptů i tento je založen na tom, že používá suroviny, které už jsou trochu starší. U měkkých sýrů to znamená především přezrálost – sýr je pikantnější a opravdu hodně měkký. Základem je smíchání s máslem, cibulí – smaženou, spařenou i syrovou, a kořením. Ve Švýcarsku se místo piva přidává víno, podobnou pomazánku mají i slovenská a maďarská kuchyně.
- 1 malá cibule
- 100 g změklého másla
- 120 g zralého romaduru nebo podobného sýra, pokojové teploty
- 200 g zralého brie nebo camembertu, pokojové teploty
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 2 špetky ostré papriky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce piva
- 150 g smetanového sýra
- sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
- svazek pažitky
- Cibuli nakrájíme najemno.
- Na pánvi rozpustíme lžíci másla a přidáme cibuli, necháme zesklovatět a mírně zezlátnout. Pak stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
- Romadur a brie/camembert nakrájíme na drobno.
- Máslo dáme do misky a vyšleháme (nebo pomocí vařečky utřeme).
- Přidáme nadrobno nakrájené sýry, papriky, kmín, pivo a smetanový sýr. Dobře promícháme a nakonec přidáme osmaženou cibulku.
- Necháme alespoň hodinu vychladit v lednici.
- Podle potřeby opatrně dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme posypané nadrobno nakrájenou pažitkou s čerstvým pečivem.
Leave a Reply