Receptů na guláš existují stovky, možná tisíce. Není to původně české jídlo, ač mezi naši tradiční a klasickou kuchyni patří. Nevymysleli jsme jej, ale aspoň zdomácněli.
Tento recept je poměrně jednoduchý a nenáročný na suroviny. Uvádím také recept na osvědčené kynuté knedlíky, které jsou specialitou mého muže. Vzhledem k délce přípravy je potřeba s nimi začít, proto jsou uvedeny jako první.
Pokud byste chtěli jemnější guláš (třeba pro děti), vynechejte ostrou papriku a feferonku. Papričku je možné dodatečně nakrájet a přidat k již hotovému jídlu.
Maďarské slovo gulyás [gujáš] znamená pastevec. Ostatní jazyky si slovo přepsali po svém, ale zvuková stránka slova zůstala. Tudíž je známý jako guláš (česky), goulash (anglicky, francouzsky), gulasch (italsky, německy), gulash (španělsky), gulasz (polsky) či гуляш (rusky – nejpodobnější výslovnost k originálu).
Co se samotného receptu týče, jde obvykle o dušené maso s cibulí, mletou paprikou, kmínem, česnekem, paprikou a vínem – přičemž poslední 4 suroviny jsou volitelné. Maso může být hovězí, vepřové, jehněčí nebo telecí. Guláš se povětšinou nezahušťuje moukou, nýbrž se nechá odvařit na požadovanou hustotu, čímž se také zesílí chuť šťávy.
Oblíbenými variantami guláše jsou: paprikáš, perkelt, segedínský guláš, fazolová polévka nebo bramborový guláš.
V Maďarsku je tradičně podáván s haluškami nebo těstovinami, u nás spíše s knedlíkem nebo pečivem.
- 2 středně velké cibule
- 800 g hovězí kližky
- 1/2 feferonky
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžíce ostré mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 malá brambora
- sůl
- pepř
- 1 velká červená cibule k podávání
- Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky, osolíme ho a opepříme. Feferonku rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky. Vývar přivedeme k varu.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a přidáme cibuli, opékáme do tmavě hněda. Přidáme maso a necháme ze všech stran zatáhnout. Pak zaprášíme moukou a paprikou, přidáme protlak, feferonku a kmín, jen lehce opečeme a zalijeme horkým vývarem. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 40 minut.
- Bramboru oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme ji do guláše a necháme dalších 30 minut povařit. Během vaření si nakrájíme červenou cibuli na kolečka.
- Podáváme s knedlíkem, chlebem nebo haluškami a s cibulí.
Leave a Reply