tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Ostrý hovězí guláš

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Receptů na guláš existují stovky, možná tisíce. Není to původně české jídlo, ač mezi naši tradiční a klasickou kuchyni patří. Nevymysleli jsme jej, ale aspoň zdomácněli.

ostry hovezi gulas

Tento recept je poměrně jednoduchý a nenáročný na suroviny. Uvádím také recept na osvědčené kynuté knedlíky, které jsou specialitou mého muže. Vzhledem k délce přípravy je potřeba s nimi začít, proto jsou uvedeny jako první.

Pokud byste chtěli jemnější guláš (třeba pro děti), vynechejte ostrou papriku a feferonku. Papričku je možné dodatečně nakrájet a přidat k již hotovému jídlu.

Maďarské slovo gulyás [gujáš] znamená pastevec. Ostatní jazyky si slovo přepsali po svém, ale zvuková stránka slova zůstala. Tudíž je známý jako guláš (česky), goulash (anglicky, francouzsky), gulasch (italsky, německy), gulash (španělsky), gulasz (polsky) či гуляш (rusky – nejpodobnější výslovnost k originálu).

Co se samotného receptu týče, jde obvykle o dušené maso s cibulí, mletou paprikou, kmínem, česnekem, paprikou a vínem – přičemž poslední 4 suroviny jsou volitelné. Maso může být hovězí, vepřové, jehněčí nebo  telecí. Guláš se povětšinou nezahušťuje moukou, nýbrž se nechá odvařit na požadovanou hustotu, čímž se také zesílí chuť šťávy.

Oblíbenými variantami guláše jsou: paprikáš, perkelt, segedínský guláš, fazolová polévka nebo bramborový guláš.

V Maďarsku je tradičně podáván s haluškami nebo těstovinami, u nás spíše s knedlíkem nebo pečivem.

Ostrý hovězí guláš
Recipe Type: hlavní chod
Cuisine: maďarská
Prep time: 15 mins
Cook time: 75 mins
Total time: 1 hour 30 mins
Serves: 4
Ingredients
  • 2 středně velké cibule
  • 800 g hovězí kližky
  • 1/2 feferonky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce ostré mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 malá brambora
  • sůl
  • pepř
  • 1 velká červená cibule k podávání
Instructions
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky, osolíme ho a opepříme. Feferonku rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky. Vývar přivedeme k varu.
  2. V hrnci si rozehřejeme sádlo a přidáme cibuli, opékáme do tmavě hněda. Přidáme maso a necháme ze všech stran zatáhnout. Pak zaprášíme moukou a paprikou, přidáme protlak, feferonku a kmín, jen lehce opečeme a zalijeme horkým vývarem. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 40 minut.
  3. Bramboru oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme ji do guláše a necháme dalších 30 minut povařit. Během vaření si nakrájíme červenou cibuli na kolečka.
  4. Podáváme s knedlíkem, chlebem nebo haluškami a s cibulí.
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: hlavní chod, hovězí maso, pro dlouhou chvíli Tagged With: česká kuchyně

« Kuře na pivu se žampiony
Brownies »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

pumpkin pie dýňový koláč the opposite of loneliness marina keegan

Z mojí knihovny: The Opposite of Loneliness (Marina Keegan)

Tip na výlet

rybíz muffin těsto

Rybízové muffiny

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček