Chipsy jsou super, podle mě jsou ty zeleninové ještě lepší než klasické bramborové. A pečené jsou nejen velmi jednoduché, ale i zdravější než smažené, protože použijete jen naprosté minimum tuku. Moc se mi líbil a osvědčil tento recept. Dobu pečení přizpůsobte šířce plátků a nejpozději po 10 minutách v troubě je začněte kontrolovat.
Čím barevnější zeleninu použijete, tím veselejší bude Váš jarní stůl.
Mimochodem, pokud Vás trápí tvar “chipsy” [čipsy] (chip znamená v angličtině smažený bramborový lupínek, chips je množné číslo a v češtině to tak působí jako zdvojené množné číslo), pak vězte, že česky je to tak správně.
Petržel byla pěstována již v pravěku. Zpočátku se hojněji používala petržel naťová (Petroselinum crispum convar. vulgare Danert), až od 17. století je doloženo kuchyňské využití petržele kořenové (Petroselinum crispum convar. radicosum Hill). Petržel pochází z oblasti Středomoří, ale zdomácněla prakticky po celé Evropě, na Středním Východě i v Americe.
Petržel naťová je (nejméně) dvojího druhu – hladkolistá/italská a kadeřavá/kudrnka. Je to velmi odolná rostlina, které se nejlépe daří ve vlhké půdě a na přímém slunci. (Maminka mi dala do kyblíku kudrnku ze zahrádky a už nejméně dva roky přežívá zimu na balkoně bez jakékoli ochrany a přes zbytek roku hravě zvládá mé poněkud hektické (ne)zalévání.) Používá se nejen na ozdobu jídel, ale i do sals, bouquet garni (svazek bylinek ochucující omáčky, polévky a vývary), tabboulehu a mnoha dalších jídel.
Petržel kořenová, která je základem pro mnoho polévek a omáček, je pěstována pro své mohutné kořeny a od kultivaru naťového se liší právě především tímto. Jeho méně aromatickým, avšak stejně vypadajícím příbuzným je pastinák setý (pastiňák). Kromě již zmíněného způsobu využití lze z petržele připravit například pyré či hranolky.
Nálev ze sušených semen se používá k přípravě močopudného čaje, čerstvá šťáva z nati odpuzuje hmyz a odvar z natě se používá k oživení lesku vlasů. Dále petržel mírně snižuje krevní tlak, taktéž pomáhá při nadýmání, střevních křečích a poruchách menstruace. Údajně působí afrodiziakálně.
- 2 mrkve
- 1 petržel nebo pastiňák
- 2 červené řepy
- olivový olej
- sůl
- Zeleninu oloupeme, pokud je mrkev a petržel mladá, můžeme jen velmi dobře očistit. Pomocí mandolíny, škrabky, struhadla nebo nože nakrájíme 2 mm široké plátky (všechny musí být stejně široké, aby se rovnoměrně pekly).
- Na pracovní plochu dáme papírové utěrky ve dvou vrstvách, rozložíme na ně plátky zeleniny tak, aby se nepřekrývaly (nebo naprosto minimálně) a zlehka posolíme. Necháme 15 minut stát/vypotit. Pak pomocí utěrek odsajeme vodu z povrchu.
- Troubu předehřejeme na 190 °C.
- Plech vyložíme pečicím papírem, který velmi zlehka potřeme olivovým olejem: na plech dáme cca 1/2 lžičky oleje a pomocí papírového ubrousku jej v tenké vrstvě rozetřeme (pokud máme olej ve spreji, použijeme ten). Rozložíme na něj zeleninu v jedné vrstvě. Pokud se zelenina na jeden plech nevejde, můžeme péct postupně nebo na dvou plechách na prvním a třetím roštu.
- Pečeme 15 – 20 minut.
- Pokud jsou některé chipsy již upečené, pinzetou je přendáme na tác, aby se nespálily. Zbytek necháme dopéct dokřupava.
- Zeleninu necháme na horkém plechu ještě 5 minut chládnout. Hotové chipsy dáme do misky.
Dokonale jednoduché, jednoduše dokonalé !!! Báječné nejen jako zobání k vínu, ale milují je i moje děti. Doporučuji všem a děkuji za recept.
Díky za pochvalu! Jsem dvojnásob ráda, že chutnají i dětem. :)
Jen se chci zeptat – když dělám chipsy z červené řepy, můžu ji dát do trouby syrovou? Nemusím ji před tím vařit?
Kačko, řepu nevařte, plátky jsou tak tenké, že se udělají stejně rychle jako ostatní zelenina. :)
daji se uchovavat nebo se musi jist cerstve?
Nejlepší budou určitě čerstvé, protože čím déle jsou na vzduchu (respektive vlhkém vzduchu), tím více/rychleji měknou. Sůl tento proces urychluje, protože ze zeleniny vytahuje zbylou vlhkost… Jako jediné řešení mě napadá skladování ve vzduchotěsné nádobě – a tím myslím opravdu krabičku, ze které se dá vysát vzduch, aby vzniklo (alespoň částečné) vakuum. Také čím vypečenější = vysušenější chipsy budou, tím déle budou křupavé – ať už v obyčejné, nebo ve vzduchotěsné krabičce. :)