tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Pečené zeleninové chipsy

By Šárka Hubáček 6 Comments

Chipsy jsou super, podle mě jsou ty zeleninové ještě lepší než klasické bramborové. A pečené jsou nejen velmi jednoduché, ale i zdravější než smažené, protože použijete jen naprosté minimum tuku. Moc se mi líbil a osvědčil tento recept. Dobu pečení přizpůsobte šířce plátků a nejpozději po 10 minutách v troubě je začněte kontrolovat.
Čím barevnější zeleninu použijete, tím veselejší bude Váš jarní stůl.

veggie chips 2

Mimochodem, pokud Vás trápí tvar “chipsy” [čipsy] (chip znamená v angličtině smažený bramborový lupínek, chips je množné číslo a v češtině to tak působí jako zdvojené množné číslo), pak vězte, že česky je to tak správně.

Petržel byla pěstována již v pravěku. Zpočátku se hojněji používala petržel naťová (Petroselinum crispum convar. vulgare Danert), až od 17. století je doloženo kuchyňské využití petržele kořenové (Petroselinum crispum convar. radicosum Hill). Petržel pochází z oblasti Středomoří, ale zdomácněla prakticky po celé Evropě, na Středním Východě i v Americe.
Petržel naťová je (nejméně) dvojího druhu – hladkolistá/italská a kadeřavá/kudrnka. Je to velmi odolná rostlina, které se nejlépe daří ve vlhké půdě a na přímém slunci. (Maminka mi dala do kyblíku kudrnku ze zahrádky a už nejméně dva roky přežívá zimu na balkoně bez jakékoli ochrany a přes zbytek roku hravě zvládá mé poněkud hektické (ne)zalévání.) Používá se nejen na ozdobu jídel, ale i do sals, bouquet garni (svazek bylinek ochucující omáčky, polévky a vývary), tabboulehu a mnoha dalších jídel.
Petržel kořenová, která je základem pro mnoho polévek a omáček, je pěstována pro své mohutné kořeny a od kultivaru naťového se liší právě především tímto. Jeho méně aromatickým, avšak stejně vypadajícím příbuzným je pastinák setý (pastiňák). Kromě již zmíněného způsobu využití lze z petržele připravit například pyré či hranolky.
Nálev ze sušených semen se používá k přípravě močopudného čaje, čerstvá šťáva z nati odpuzuje hmyz a odvar z natě se používá k oživení lesku vlasů. Dále petržel mírně snižuje krevní tlak, taktéž pomáhá při nadýmání, střevních křečích a poruchách menstruace. Údajně působí afrodiziakálně.

veggie chips 1

Pečené zeleninové chipsy
Prep time: 10 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 30 mins
Serves: 1 – 2
Ingredients
  • 2 mrkve
  • 1 petržel nebo pastiňák
  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • sůl
Instructions
  1. Zeleninu oloupeme, pokud je mrkev a petržel mladá, můžeme jen velmi dobře očistit. Pomocí mandolíny, škrabky, struhadla nebo nože nakrájíme 2 mm široké plátky (všechny musí být stejně široké, aby se rovnoměrně pekly).
  2. Na pracovní plochu dáme papírové utěrky ve dvou vrstvách, rozložíme na ně plátky zeleniny tak, aby se nepřekrývaly (nebo naprosto minimálně) a zlehka posolíme. Necháme 15 minut stát/vypotit. Pak pomocí utěrek odsajeme vodu z povrchu.
  3. Troubu předehřejeme na 190 °C.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem, který velmi zlehka potřeme olivovým olejem: na plech dáme cca 1/2 lžičky oleje a pomocí papírového ubrousku jej v tenké vrstvě rozetřeme (pokud máme olej ve spreji, použijeme ten). Rozložíme na něj zeleninu v jedné vrstvě. Pokud se zelenina na jeden plech nevejde, můžeme péct postupně nebo na dvou plechách na prvním a třetím roštu.
  5. Pečeme 15 – 20 minut.
  6. Pokud jsou některé chipsy již upečené, pinzetou je přendáme na tác, aby se nespálily. Zbytek necháme dopéct dokřupava.
  7. Zeleninu necháme na horkém plechu ještě 5 minut chládnout. Hotové chipsy dáme do misky.
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, vegan, vegetariánské, zelenina Tagged With: dinner party, oslava, piknik

« Máslové “sedmikráskové” sušenky
Salát s hruškou, schwarzwaldskou šunkou a mozzarellou »

Comments

  1. Šárka says

    10.01.2015 at 21:12

    Dokonale jednoduché, jednoduše dokonalé !!! Báječné nejen jako zobání k vínu, ale milují je i moje děti. Doporučuji všem a děkuji za recept.

    Reply
    • Šárka Hubáčková says

      15.01.2015 at 16:26

      Díky za pochvalu! Jsem dvojnásob ráda, že chutnají i dětem. :)

      Reply
  2. Kačka says

    03.09.2016 at 12:38

    Jen se chci zeptat – když dělám chipsy z červené řepy, můžu ji dát do trouby syrovou? Nemusím ji před tím vařit?

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      03.09.2016 at 12:42

      Kačko, řepu nevařte, plátky jsou tak tenké, že se udělají stejně rychle jako ostatní zelenina. :)

      Reply
  3. svenljunga says

    14.11.2016 at 23:51

    daji se uchovavat nebo se musi jist cerstve?

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      15.11.2016 at 00:38

      Nejlepší budou určitě čerstvé, protože čím déle jsou na vzduchu (respektive vlhkém vzduchu), tím více/rychleji měknou. Sůl tento proces urychluje, protože ze zeleniny vytahuje zbylou vlhkost… Jako jediné řešení mě napadá skladování ve vzduchotěsné nádobě – a tím myslím opravdu krabičku, ze které se dá vysát vzduch, aby vzniklo (alespoň částečné) vakuum. Také čím vypečenější = vysušenější chipsy budou, tím déle budou křupavé – ať už v obyčejné, nebo ve vzduchotěsné krabičce. :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

domácí nanuky tvarohové jahodové tvaroh jahoda

Tvarohovo-jahodové nanuky

Tip na výlet

dýňový džus dýně pumpkin juice ananas jablko pumpkin pie spice

Dýňový džus

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček