Kdybych se měla živit jen polévkami, vybrala bych si zeleninové krémy. Sem tam s nějakým tím kouskem, aby se to mohlo i kousat nebo krutonem, abych si poškrábala patro. Vývary, ty poctivé, domácí, z kostí a masa nebo kousků zeleniny, ráda mám, ale ne tolik jako krémové polévky. A proto nabízím recept na jednu takovou – s červenou čočkou, mrkví, kokosovým mlékem a kořením.
S polévkou si překvapivě nespojuji dětství, ale hlavně Londýn. Až tam jsem si uvědomila, jak moc mám polévky ráda a že dokážou být plnohodnotným obědem nebo večeří. Vzpomenu si na ty, co jsem měla v The British Museum nebo na schodech na Trafalgar Square. Napadlo by Vás, že k takové zeleninové polévce je super pečivo s máslem? Ač jsem na to koukala nedůvěřivě, chutná to skvěle!
- 1 malá cibule
- 3 větší mrkve
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červené kari pasty (red curry paste)
- 1/4-1/2 lžičky chilli vločky podle chuti
- špetka kmínu
- 1/4 lžičky římského kmínu
- 250 g červené čočky
- 500 ml masového nebo zeleninového vývaru
- 500 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 150-250 ml kokosového mléka (krému)
- jarní cibulka k podávání
- Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev na malé kostičky.
- Na lžíci olivového oleje osmahneme cibuli doměkka, pak přidáme kari pastu a koření a asi půl minuty smažíme za stálého míchání.
- Přidáme mrkev a čočku a krátce orestujeme.
- Zalijeme vývarem a vodou, přidáme sůl a vaříme pod pokličkou asi 10-15 minut, až mrkev změkne.
- Do polévky přidáme kokosové mléko a podle chuti okořeníme.
- Dvě třetiny nebo celou polévku rozmixujeme.
- Podáváme s jarní cibulkou, chilli a pár kapkami olivového oleje.
Leave a Reply