tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Polévka z červené čočky s mrkví a kokosovým mlékem

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Kdybych se měla živit jen polévkami, vybrala bych si zeleninové krémy. Sem tam s nějakým tím kouskem, aby se to mohlo i kousat nebo krutonem, abych si poškrábala patro. Vývary, ty poctivé, domácí, z kostí a masa nebo kousků zeleniny, ráda mám, ale ne tolik jako krémové polévky. A proto nabízím recept na jednu takovou – s červenou čočkou, mrkví, kokosovým mlékem a kořením.

polévka čočková červená čočka mrkev kokosové mléko olivový olej jarní cibulka chilli

S polévkou si překvapivě nespojuji dětství, ale hlavně Londýn. Až tam jsem si uvědomila, jak moc mám polévky ráda a že dokážou být plnohodnotným obědem nebo večeří. Vzpomenu si na ty, co jsem měla v The British Museum nebo na schodech na Trafalgar Square. Napadlo by Vás, že k takové zeleninové polévce je super pečivo s máslem? Ač jsem na to koukala nedůvěřivě, chutná to skvěle!

Polévka z červené čočky s mrkví a kokosovým mlékem
Recipe Type: polévka
Prep time: 10 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 30 mins
Serves: 4
Ingredients
  • 1 malá cibule
  • 3 větší mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červené kari pasty (red curry paste)
  • 1/4-1/2 lžičky chilli vločky podle chuti
  • špetka kmínu
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • 250 g červené čočky
  • 500 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • 500 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 150-250 ml kokosového mléka (krému)
  • jarní cibulka k podávání
Instructions
  1. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev na malé kostičky.
  2. Na lžíci olivového oleje osmahneme cibuli doměkka, pak přidáme kari pastu a koření a asi půl minuty smažíme za stálého míchání.
  3. Přidáme mrkev a čočku a krátce orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem a vodou, přidáme sůl a vaříme pod pokličkou asi 10-15 minut, až mrkev změkne.
  5. Do polévky přidáme kokosové mléko a podle chuti okořeníme.
  6. Dvě třetiny nebo celou polévku rozmixujeme.
  7. Podáváme s jarní cibulkou, chilli a pár kapkami olivového oleje.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, polévka, vegan, vegetariánské, zelenina Tagged With: vůně dálek

« Domácí vanilkový puding
Zelené smoothie (špenát, avokádo, kiwi) »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

welshcake welsh cakes velšské lívanečky lívance vdolečky koláčky brusinky jahody šlehačka britská kuchyně Wales Británie

Velšské lívanečky (Welsh Cakes)

Tip na výlet

avocado cookies biscuits avokádové sušenky čokoláda avokádo vegan bezlaktózové vez laktózy bez mléka lactose free

Intolerance laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček