tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Popraskané pomerančovo-kokosové sušenky (Crinkle cookies)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Letos jsem se do cukroví ani nemusela pouštět. Vyfasovala jsem jednu krabičku od mámy a druhou od kamarádky, když jsem byla na vánoční návštěvě. Nicméně tyhle sušenky si zaslouží být nejen v mojí krabičce. Chutnají skvěle, vypadají krásně a jsou úplně jednoduché.

crinkles sušenky kokosky kokosové pomerančové vánoční cukroví netradiční

Jsou to skoro kokosky, ale ne tak docela. Ani úplně typické crinkles (“popraskané” kakaové sušenky) to nejsou. Je to tak na půl cesty. Roztomilé popraskání, díky kterému sušenky vypadají, že se válely ve sněhu, dělá obalení v moučkovém cukru před pečením. Toho se nebojte a sušenky cukrem pořádně “olepte”, ať barevný kontrast hezky vynikne. Navíc, přestože to nevypadá, tyhle crinkles nejsou nijak přeslazené. Jsou tak akorát. :)

crinkles sušenky kokosky kokosové pomerančové vánoční cukroví netradiční

Popraskané pomerančovo-kokosové sušenky (Crinkle cookies)
Prep time: 15 mins
Cook time: 15 mins
Total time: 30 mins
Serves: 45-60 sušenek
Ingredients
  • 60 g změklého másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • šťáva a kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g hladké mouky
  • 165 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení
Instructions
  1. Máslo s cukrem utřeme do pěny.
  2. Vejce smícháme s pomerančovou šťávou i kůrou a vanilkou. Přidáme k máslu s cukrem.
  3. V misce smícháme mouku, kokos, prášek do pečiva, sůl a kakao.
  4. K mokré směsi po částech vmícháme suchou směs, až vznikne lepivé těsto.
  5. Těsto necháme asi hodinu odpočinou v lednici.
  6. Troubu předehřejeme na 170 °C. Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  7. Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky o něco menší než vlašské ořechy, které obalíme v moučkovém cukru a klademe na plech 1-2 cm od sebe.
  8. Pečeme asi 15 minut.
  9. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
  10. Skladujeme v plechovce nebo uzaviratelné misce, aby sušenky neztvrdly.
Notes
Ideální pomeranč je středně velký. Pokud je příliš velký nebo příliš šťavnatý, stačí půlka, aby se sušenky při pečení neroztekly.
3.5.3217

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, dezert, ovoce, Recepty, vanilka, Vánoce Tagged With: čaj o páté, oslava, piknik, pro děti, Valentýn, Vánoce, vánoční cukroví

« Z mojí knihovny: The Opposite of Loneliness (Marina Keegan)
Nepečené švestkové kuličky »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

mixed spice perníkové koření skořice nové koření zázvor hřebíček muškátový oříšek koriandr

Mixed Spice (koření)

Tip na výlet

matchatea matcha tea čaj matcha mača japonský čaj cheesecake nepečený dezert krémový sýr bílá čokoláda smetana

Nepečený cheesecake s čajem matcha

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček