tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Pstruh se salátem z rukoly

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Velmi rychlé a lehké jídlo ze samých zdravých ingrediencí. Ryba a bylinky, salátové listy a rajčata jsou velmi klasické kombinace. Čerstvost je to nejdůležitější, co recept potřebuje.

Recept se pstruhem

Pstruh se salátem z rukoly

Aceto balsamico, balzamikový nebo balzámový ocet, je tradiční italský produkt pocházející z měst Modena a Reggio Emilia (Aceto balsamico tradizionale di Modena a Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia jsou ochrannými známkami). První zmínka se datuje do 19. století.

Pstruh

Pstruh před filetováním

Pravé balsamico se vyrábí redukcí hroznové šťávy z odrůd Trebbiano a Lambrusco. Vzniklý sirup se nechává alespoň 12 let zrát v dřevěných sudech. Ocet má být hustý, lesklý, tmavě hnědý a s chutí sladkokyselou. Stáří octů z Reggio Emilia se odlišuje podle barvy etikety – červená označuje stáří minimálně 12 let, stříbrná 18 a zlatá 25 a více. Octy z Modeny se rozlišují podle barvy vršků – krémový je na octech starých alespoň 12 let, fialový na 25letých.

Pstruh

Pstruh před filetováním

Balzámové octy se rozdělují na autentické tradičně vyráběné s označením Aceto balsamico tradizionale, komerčně vyráběné a condimento (it. koření) – vyráběné a zrající v Modeně nebo Reggio Emilia bez supervize do roku 2009, vyráběné producenty tradičního octu s dobou zrání kratší než 12 let, vyráběné stejně jako tradiční ocet v jiné než tradiční oblasti, nebo vyráběné z obyčejného balsamica s přidání zredukované hroznové šťávy a bez zrání.

Pstruh na pánvi

Vyfiletovaný pstruh na pánvy

Balsamico tradičně doplňuje salátové dressingy, dipy, marinády, omáčky, steaky, vejce, ryby a dokonce i jahody, hrušky, zmrzlinu a další dezerty.

Krémové balzamico je zredukovaný hustý ocet s nasládlou chutí lehce odlišnou od toho tekutého octa a nemá specifický štiplavý zápach. Je efektní při podávání – dá se jím po talíři a jídle malovat – a skvěle doplňuje nejen saláty, ale (údajně) i právě již zmiňované ovoce a sladká jídla.

Pstruh se salátem z rukoly
Recipe Type: ryby & mořské plody, salát
Prep time: 5 mins
Cook time: 10 mins
Total time: 15 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 4 hrsti rukoly
  • 8 cherry rajčat
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžičky olivového oleje
  • 2 – 4 filety z většího pstruha zbavené šupin a kostí
  • 1/2 lžičky nadrobno nasekaného rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce másla
  • krémový ocet balsamico
Instructions
  1. Rukolu omyjeme a necháme na papírové utěrce osušit.
  2. Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, dáme do mísy, ocukrujeme, zalijeme olejem a zlehka osolíme a opepříme. Promícháme a necháme stát, aby se cukr rozpustil.
  3. Pstruha osolíme, opepříme a do masa vetřeme rozmarýn.
  4. V pánvi rozehřejeme máslo a rybu osmažíme nejprve kůží dolů, po 2 minutách otočíme a ještě 2 minuty dopečeme.
  5. Jakmile je maso hotové, k rajčatům přimícháme rukolu. Před podáváním zakapeme balsamicem.
  6. Můžeme podávat jen tak nebo s bramborovou přílohou či pečivem.
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, čerstvé bylinky, hlavní chod, ryby & mořské plody, salát, zelenina Tagged With: česká kuchyně, dinner party, Valentýn

« Dobré ráno v České televizi
Tortilla »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

bircher müsli muesli bircherovo ovesné vločky přes noc jogurt jablečný mošt šťáva džus rozinky skořice zdravá snídaně bez vaření

Bircher Müsli (Vločky přes noc)

Tip na výlet

supersalát salát quinoa špalda brokolice mrkev fazolky zelené fazole hrášek ořechy oříšky pistácie mandle

Supersalát s quinoou, špaldou a oříšky

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček