Velmi rychlé a lehké jídlo ze samých zdravých ingrediencí. Ryba a bylinky, salátové listy a rajčata jsou velmi klasické kombinace. Čerstvost je to nejdůležitější, co recept potřebuje.

Pstruh se salátem z rukoly
Aceto balsamico, balzamikový nebo balzámový ocet, je tradiční italský produkt pocházející z měst Modena a Reggio Emilia (Aceto balsamico tradizionale di Modena a Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia jsou ochrannými známkami). První zmínka se datuje do 19. století.

Pstruh před filetováním
Pravé balsamico se vyrábí redukcí hroznové šťávy z odrůd Trebbiano a Lambrusco. Vzniklý sirup se nechává alespoň 12 let zrát v dřevěných sudech. Ocet má být hustý, lesklý, tmavě hnědý a s chutí sladkokyselou. Stáří octů z Reggio Emilia se odlišuje podle barvy etikety – červená označuje stáří minimálně 12 let, stříbrná 18 a zlatá 25 a více. Octy z Modeny se rozlišují podle barvy vršků – krémový je na octech starých alespoň 12 let, fialový na 25letých.

Pstruh před filetováním
Balzámové octy se rozdělují na autentické tradičně vyráběné s označením Aceto balsamico tradizionale, komerčně vyráběné a condimento (it. koření) – vyráběné a zrající v Modeně nebo Reggio Emilia bez supervize do roku 2009, vyráběné producenty tradičního octu s dobou zrání kratší než 12 let, vyráběné stejně jako tradiční ocet v jiné než tradiční oblasti, nebo vyráběné z obyčejného balsamica s přidání zredukované hroznové šťávy a bez zrání.

Vyfiletovaný pstruh na pánvy
Balsamico tradičně doplňuje salátové dressingy, dipy, marinády, omáčky, steaky, vejce, ryby a dokonce i jahody, hrušky, zmrzlinu a další dezerty.
Krémové balzamico je zredukovaný hustý ocet s nasládlou chutí lehce odlišnou od toho tekutého octa a nemá specifický štiplavý zápach. Je efektní při podávání – dá se jím po talíři a jídle malovat – a skvěle doplňuje nejen saláty, ale (údajně) i právě již zmiňované ovoce a sladká jídla.
- 4 hrsti rukoly
- 8 cherry rajčat
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky olivového oleje
- 2 – 4 filety z většího pstruha zbavené šupin a kostí
- 1/2 lžičky nadrobno nasekaného rozmarýnu
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce másla
- krémový ocet balsamico
- Rukolu omyjeme a necháme na papírové utěrce osušit.
- Rajčata nakrájíme na čtvrtiny, dáme do mísy, ocukrujeme, zalijeme olejem a zlehka osolíme a opepříme. Promícháme a necháme stát, aby se cukr rozpustil.
- Pstruha osolíme, opepříme a do masa vetřeme rozmarýn.
- V pánvi rozehřejeme máslo a rybu osmažíme nejprve kůží dolů, po 2 minutách otočíme a ještě 2 minuty dopečeme.
- Jakmile je maso hotové, k rajčatům přimícháme rukolu. Před podáváním zakapeme balsamicem.
- Můžeme podávat jen tak nebo s bramborovou přílohou či pečivem.
Leave a Reply