Sladkokyselá rebarbora je zase v sezóně! Hurá! Crumble je snad nejjednodušší způsob, jak rebarboru zpracovat. Cukru nemusíte dávat moc, pokud máte rádi právě tu kyselou chuť. Navíc velmi snadno přeměníte recept na bezlepkový nebo bezlaktózový. Věnujte crumble jen pár minut svého času a odvděčí se Vám skvělou vůní i chutí.

Summer at Little Beach Street Bakery je parádní oddechovka na léto. Rozhodně si ji přečtěte, pokud rádi pečete a sníte o vlastní pekárně/kavárně…
Jak na bezlepkové/bezlaktózové crumble? Lepek je obsažen jak v ovesných vločkách, tak ve většině celozrnných mouk. Proto si vyberte vločky například pohankové nebo rýžové, mouku bezlepkovou, pohankovou nebo jednoduše ji nahraďte větším množstvím vloček a ořechů. Pokud nesnesete máslo, vyměňte ho za nějakou veganskou alternativu nebo třeba kokosový olej. Místo šlehačky můžete vyšlehat třeba kokosovou smetanu nebo podávat se sójovým jogurtem. Crumble sice nebude chutnat stejně, ale bude skvělé a neudělá žádnou neplechu. :)
O crumble si můžete počíst v receptu na jablečné s vanilkovou omáčkou. Tak Vám povím aspoň něco o rebarboře. Správně botanicky je to reveň kadeřavá (lat. Rheum rhabarbarum) a konzumují se pouze její řapíky – stonky. Listy obsahují kyselinu šťavelovou, která je toxická. Oloupané a nakrájené stonky se nejčastěji používají k přípravě koláčů, džemů, želé, … Obecně je rebarbora považována za zeleninu, nicméně v New Yorku z ní krátce po 2. světové válce udělali kvůli clu ovoce – ostatně stejně jako z rajčat – protože za zeleninu se platilo clo vyšší. Rebarbora byla známá před tisíci lety již v Číně a patřila k tradiční medicíně (jako projímadlo). Později se rozšířila do Řecka a po Hedvábné stezce byla dovezena i dále do Evropy.
- 5 stonků rebarbory (očištěné 500-600 g)
- 3 lžíce ovocného likéru, např. višňového nebo vody
- 3 lžíce cukru
- 4 lžíce (30 g) ovesných vloček
- 4 lžíce (30 g) jemně mletých ořechů
- 4 vrchovaté lžíce (60 g) celozrnné mouky
- 4 lžíce (50-60 g) cukru
- špetka soli
- 50 g másla
- Rebarboru očistíme a nakrájíme na kousky asi 1 cm dlouhé.
- Rebarboru, likér/vodu a 3 lžíce cukru dáme do hrnce na mírný plamen a asi 10 minut dusíme. Rebarbora se nesmí rozvařit.
- Mezitím si v míse smícháme vločky, ořechy, mouku, cukr a sůl a přidáme máslo. Vytvoříme drobenku.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Do středně velké zapékací misky nebo do 4 menších rozdělíme rebarboru i se šťávou a zasypeme drobenkou.
- Pečeme 25 minut.
- Podáváme teplé se šlehačkou nebo vanilkovou omáčkou.
Leave a Reply