tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Recenze kuchařky: Hostina ledu & ohně (Chelsea Monroe-Cassel & Sariann Lehrer)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Když mi přišla nabídka z Knih Dobrovský, jestli bych nechtěla napsat recenzi na oficiální kuchařku ke Hře o trůny, dlouho jsem se nerozmýšlela. Sérii čtu a sleduji a jídlo je obrovskou součástí příběhu (toho knižního víc než seriálového). Pokud vás láká vyzkoušet misku hnědého (bowl of brown), pečeného hada z Dornu (hodně štěstí při shánení očištěného a vykuchaného chřestýše!), tyrošské hruškovice nebo si připravit velkolepou hostinu, za kterou by se nestyděli ve Winterfellu ani King’s Landing, čtěte dál.

recenze kuchařky hostina ledu a ohně oficiální kuchařka her o trůny hry o trůny game of thrones

Kuchařka vznikla jako nadšenecký projekt dvou fanynek Game of Thrones – Chelsea Monroe-Cassel a Sariann Lehrer. Od roku 2011 píšou blog The Inn at the Crossroads, na kterém se snaží vytvořit recepty zmíněné v knihách od George R. R. Martina. Velkou inspirací je jim středověká kuchyně, protože z ní a prakticky i z celého období středověku příběh vychází. V kuchařce tak jsou jak recepty, které jsou předlohou, tak i modernější úpravy a recepty více odpovídající samotnému prostředí Game of Thrones.

recenze kuchařky hostina ledu a ohně oficiální kuchařka her o trůny hry o trůny game of thrones

Kuchařka je rozdělená podle oblastí (the Wall/Zeď, the North/Sever, the South/Jih, King’s Landing / Královo přístaviště, Dorne a Across the Narrow Sea / za Úzkým moře). Ke Zdi patří jednoduchá a hutná jídla z masa a luštěnin – pečeně, masové koláče, syté polévky. Severská kuchyně je jí trochu podobná, i tady najdeme maso, kořenovou zeleninu v podobě koláčů a pečení, ale i pečenou a dušenou zeleninu. Naopak kuchyně Jihu je bohatá na ryby, jarní zeleninu a lehčí, sladší chutě. Velkou část kuchařky tvoří recepty z Králova přístaviště, které je díky své poloze rozhodně pestřejší – ryby, saláty, masové koláčky (včetně slavného holubího), sladké ovoce a dezerty. Pro opravdové gurmety pak nechybí miska hnědého. Dorne mi připomíná okolí Středozemního moře – hummus, nadívané vinné listy, citronáda; ale i zmíněný pečený chřestýš s pálivou omáčkou. Za Úzkým mořem najdeme hodně medových receptů: kořeněné kobylky v medu, medové prsty, hruškovici nebo slazené víno.

Vyzkoušela jsem výborný salát z letních listů (recept bude!), osvěžující zelený ledový čaj a citronádu jako ze 17. století. Čím dál víc se těším na podzim a zimu, kdy zkusím masové koláče, dušená jídla a hutné polévky ze Severu.

recenze kuchařky hostina ledu a ohně oficiální kuchařka her o trůny hry o trůny game of thrones

Co v ní najdete?

  • moderní středověkou kuchyni

Proč ji koupit?

  • Pro fanoušky Game of Thrones, kteří rádi vaří, je to “must have”.
  • Seznámíte se blíž se středověkou kuchyní. (Juch, historie jídla, moje oblíbené téma!)
  • Objevíte v ní recepty, které jsou opravdu k jídlu a možná se stanou součástí vašeho běžného jídelníčku.

Co by se dalo změnit?

  • Osobně bych ji měla raději v angličtině, protože i knihy čtu v originále. Ale to rozhodně není chyba samotné kuchařky.

Kde a za kolik?

  • koupíte ji prakticky všude za cca 359-399 Kč; já jsem ji dostala od Knihy Dobrovský
recenze kuchařky hostina ledu a ohně oficiální kuchařka her o trůny hry o trůny game of thrones

Hostina pro vrány? :) Tohle je naše Boženka, Tygrova černá sestra.

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: Uncategorized Tagged With: kuchařky, recenze, z mojí knihovny

« Tvarohovo-jahodové nanuky
Z mojí knihovny: Medvídek Paddington (Michael Bond) »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

veprova kotleta

Vepřové kotlety s hořčičnou omáčkou

Tip na výlet

Rebarborové crumble

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček