Hodnotit kuchařky a knížky celkově je pro mě poměrně jednoduché: buď se mi líbí, nebo ne. Kniha mě musí zaujmout na první pohled – pokud nemá zajímavý název nebo přebal, z police v knihkupectví ji obvykle nevytáhnu. U beletrie čtu většinou takové to krátké shrnutí vzadu a když se mi to líbí, jdu do toho. U kuchařky listuji a když narazím aspoň na jeden zajímavý recept, beru ji domů. Kdysi jsem četla, že pokud si z kuchařky vezmete alespoň 3 recepty, je dobrá. Já sama mám kuchařky hlavně pro inspiraci. Pokud hledám recept na večeři, obvykle je to v tramvaji na internetu… Přesto je zbožňuji a pečlivě kupuji a ukládám do své knihovny, odkud je zase vytahuji, listuji jimi a říkám si “tohle jednou udělám”.

Není to přesně podle receptu, ale i tak chutnala pečená řepa s ricottou, bazalkou a kapkami olivového oleje a balsamica naprosto úžasně.
Naposledy jsem knihy hodnotila snad na gymplu. Udělat pořádný rozbor příběhu, postav i myšlenek mezi řádky mi šlo. Tak snad mi půjde i zrecenzování kuchařky. Jako svoji první oběť jsem si vybrala luxusní Kulinářskou inspiraci od Petra Stádníka, která je k sehnání v Makru (a Metru na Slovensku). Je velká, těžká a nebudete si ji chtít zamastit při vaření (dřív nebo později se to stejně stane). Je totiž plná nádherných fotek s čistým a precizním food stylingem.
Fotky jsou velmi silnou stránkou téhle kuchařky. Jsou u každého receptu, obří a detailní.
Při prvním prolistování mě zaujal způsob psaní postupu. Je rozdělen po částech a u každé je čas, který příprava zabere. Navíc je přidán i návod, jak jídlo servírovat (takže předejdete zoufalému třískání talířů se slovy “jak to tam jako dali?”). Každé roční období uvádí jak seznam sezónních surovin, tak receptů. Pomůže to k orientaci především při nákupu – víte, co se dá koupit lokální a co z dovozu. Kromě receptů na jednotlivé pokrmy jsou v kuchařce “schované” i takové multirecepty – na vývary, dresinky, sorbety a zmrzliny a české a slovenské přílohy.
Vyzkoušela jsem ragú z hlívy ústřičné s karlovarským knedlíkem, perník s povidly a tvarohovou pěnou a pečenou řepu s ricottou. Přestože jsem recepty sem tam ošvindlovala, dopadly na výbornou. :) Všechny jsou z podzimní sekce kuchařky, proto je jistota, že všechny potřebné suroviny teď běžně seženete v obchodě.
Kuchařka je to vážně luxusní, přesto neobsahuje pouze recepty na drahá a nedostupná jídla. Můžete si vybrat sushi, ústřice, foie gras, hovězí steak, chobotnici, ale i štrúdl, španělského ptáčka, plzeňský guláš, brynzové halušky nebo hrachovou polévku.
Co v ní najdete?
- českou a slovenskou kuchyni
- moderní světovou kuchyni
- bezlepkové recepty
- polévky, hlavní jídla, bezmasá jídla, saláty, dezerty (včetně sorbetů a šerbetů), přílohy, omáčky
Proč ji koupit?
- Je to přesně ten typ kuchařky, kterou chcete mít v knihovně – ať už kvůli receptům nebo jen pro food stylingovou inspiraci.
- Je přehledně rozdělená podle ročních období a sezónních surovin.
- Nabízí exotickou i českou kuchyni v moderním pojetí.
- Postupy jsou pečlivě rozpracované a popisují i způsob servírování.
- Když nevíte, kde byste sháněli suroviny, můžete se jít zeptat do Makra. :)
Dalo by se něco změnit?
- Chybí mi informace o počtu porcí. Pokud nemáte zkušenosti nebo dobrý odhad, může se stát, že budete krabičkovat do mrazáku.
- Občas se pozapomenou suroviny ze seznamu přenést do postupu, zkuste nepanikařit a buď najděte podobný recept a zjistěte, co s tím vejcem/mlékem/čímkoli navíc udělat nebo to nějak vymyslete sami.
Kde a za kolik?
- V Makru česky a v Metru slovensky za 699 Kč. K dostání by měla být i anglická verze – ideální dárek pro cizince, kterým chcete ukázat českou a slovenskou kuchyni.
Leave a Reply