tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Recenze kuchařky: Kulinářská inspirace (Petr Stádník)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Hodnotit kuchařky a knížky celkově je pro mě poměrně jednoduché: buď se mi líbí, nebo ne. Kniha mě musí zaujmout na první pohled – pokud nemá zajímavý název nebo přebal, z police v knihkupectví ji obvykle nevytáhnu. U beletrie čtu většinou takové to krátké shrnutí vzadu a když se mi to líbí, jdu do toho. U kuchařky listuji a když narazím aspoň na jeden zajímavý recept, beru ji domů. Kdysi jsem četla, že pokud si z kuchařky vezmete alespoň 3 recepty, je dobrá. Já sama mám kuchařky hlavně pro inspiraci. Pokud hledám recept na večeři, obvykle je to v tramvaji na internetu… Přesto je zbožňuji a pečlivě kupuji a ukládám do své knihovny, odkud je zase vytahuji, listuji jimi a říkám si “tohle jednou udělám”.

kulinarska inspirace (1 of 9)

kulinarska inspirace (5 of 9)

Není to přesně podle receptu, ale i tak chutnala pečená řepa s ricottou, bazalkou a kapkami olivového oleje a balsamica naprosto úžasně.

 

Naposledy jsem knihy hodnotila snad na gymplu. Udělat pořádný rozbor příběhu, postav i myšlenek mezi řádky mi šlo. Tak snad mi půjde i zrecenzování kuchařky. Jako svoji první oběť jsem si vybrala luxusní Kulinářskou inspiraci od Petra Stádníka, která je k sehnání v Makru (a Metru na Slovensku). Je velká, těžká a nebudete si ji chtít zamastit při vaření (dřív nebo později se to stejně stane). Je totiž plná nádherných fotek s čistým a precizním food stylingem.

kulinarska inspirace (2 of 9)

Fotky jsou velmi silnou stránkou téhle kuchařky. Jsou u každého receptu, obří a detailní.

kulinarska inspirace (11 of 2)

 

Při prvním prolistování mě zaujal způsob psaní postupu. Je rozdělen po částech a u každé je čas, který příprava zabere. Navíc je přidán i návod, jak jídlo servírovat (takže předejdete zoufalému třískání talířů se slovy “jak to tam jako dali?”). Každé roční období uvádí jak seznam sezónních surovin, tak receptů. Pomůže to k orientaci především při nákupu – víte, co se dá koupit lokální a co z dovozu. Kromě receptů na jednotlivé pokrmy jsou v kuchařce “schované” i takové multirecepty – na vývary, dresinky, sorbety a zmrzliny a české a slovenské přílohy.

kulinarska inspirace (10 of 2)

Vyzkoušela jsem ragú z hlívy ústřičné s karlovarským knedlíkem, perník s povidly a tvarohovou pěnou a pečenou řepu s ricottou. Přestože jsem recepty sem tam ošvindlovala, dopadly na výbornou. :) Všechny jsou z podzimní sekce kuchařky, proto je jistota, že všechny potřebné suroviny teď běžně seženete v obchodě.

kulinarska inspirace (6 of 9)

Kuchařka je to vážně luxusní, přesto neobsahuje pouze recepty na drahá a nedostupná jídla. Můžete si vybrat sushi, ústřice, foie gras, hovězí steak, chobotnici, ale i štrúdl, španělského ptáčka, plzeňský guláš, brynzové halušky nebo hrachovou polévku.

kulinarska inspirace (7 of 9)

Co v ní najdete?

  • českou a slovenskou kuchyni
  • moderní světovou kuchyni
  • bezlepkové recepty
  • polévky, hlavní jídla, bezmasá jídla, saláty, dezerty (včetně sorbetů a šerbetů), přílohy, omáčky

Proč ji koupit?

  • Je to přesně ten typ kuchařky, kterou chcete mít v knihovně – ať už kvůli receptům nebo jen pro food stylingovou inspiraci.
  • Je přehledně rozdělená podle ročních období a sezónních surovin.
  • Nabízí exotickou i českou kuchyni v moderním pojetí.
  • Postupy jsou pečlivě rozpracované a popisují i způsob servírování.
  • Když nevíte, kde byste sháněli suroviny, můžete se jít zeptat do Makra. :)

Dalo by se něco změnit?

  • Chybí mi informace o počtu porcí. Pokud nemáte zkušenosti nebo dobrý odhad, může se stát, že budete krabičkovat do mrazáku.
  • Občas se pozapomenou suroviny ze seznamu přenést do postupu, zkuste nepanikařit a buď najděte podobný recept a zjistěte, co s tím vejcem/mlékem/čímkoli navíc udělat nebo to nějak vymyslete sami.

Kde a za kolik?

  • V Makru česky a v Metru slovensky za 699 Kč. K dostání by měla být i anglická verze – ideální dárek pro cizince, kterým chcete ukázat českou a slovenskou kuchyni.
Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: Uncategorized Tagged With: kuchařky, recenze, z mojí knihovny

« Dýňový džus
Uzená polévka s hráškem a máslovými knedlíčky »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

tarte flambée slaný koláč cibulový slaninový cibule slanina francouzská kuchyně zakysaná smetana tvaroh

Tarte flambée (cibulový koláč se slaninou)

Tip na výlet

kokosové brownies kokos višně bez lepku bezlepkové bez laktózy bez mléka bez másla bez mouky čokoládový dezert zmrzlina

Blog má 4. narozeniny: Kokosové brownies s višněmi (bez lepku a laktózy)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček