Opravdu hodně, hodně jednoduchý salát pro rychlý oběd nebo večeři. Navíc je to hodně sezónní záležitost, přestože i sem tam v zimě seženete dovezený chřest. Jahody jsou už teď v květnu sladké a zbytek surovin už je opravdu hračka sehnat. Takže s chutí do toho!
Chřest je zajímavá rostlina a pokud budete mít příležitost, zajeďte se podívat na chřestová pole. Chřest bílý a zelený je tentýž, rozdíl je jen v jeho pěstování. Když se nechá volně růst na sluníčku, proběhne fotosyntéza a zezelená. Bílý chřest se proto zakrývá plachtami, aby se nezbarvil. Zelený není třeba loupat, bílý ano. Chřest lékařský (Asparagus officinalis) se pěstuje, resp. přirozeně vyskytuje, i v teplejších oblastech Česka, například na Mělnicku. Najít ho však můžete prakticky po celém světě – především v Asii, Americe a Evropě. První zmínka o chřestu se objevila zhruba před 5 000 lety v Egyptě. Oblíbený byl i mezi starými Řeky a Římany. Má především močopudné účinky, ale pro svůj tvar je považován i za afrodiziakum. Údajně je skvělý i na únavu a kocovinu. Jako zelenina se používají jen mladé výhodnky rostliny, když se však nechá chřest vyrůst, je z něho okrasný keř s drobnými zvonkovými květy a červenými bobulemi.

Bílý český chřest z loňské sezóny. Když nevíte, co s ním, s bramborami ve slupce a ztraceným vejcem je to taková rychlá a jednoduchá jistota.
Chřest si skvěle rozumí se slanou i sladkou chutí. Oblíbené jsou kombinace s vejci, holandskou omáčkou, jahodami nebo opečenou strouhankou. Skvělý je nejen v salátu, ale i jako příloha například ke grilovanému masu. Můžete ho chvilku povařit nebo dát krátce na gril. Na přípravu je chřest velmi nenáročný a stačí mu málo a krátká péče, aby byl nejlépe na skus.
- 3 stonky zeleného chřestu
- 4 jahody
- 2 velké hrsti špenátových listů
- 1 velká hrst rukoly
- 1-2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- krém z balsamikového octa
- oblíbený sýr
- Chřest zlomíme a odstraníme zdřevnatělou část. Zbytek stonku podélně nakrájíme na asi 0,5 cm široké plátky, hlavičky můžeme nechat vcelku.
- Plátky chřestu dvě minuty povaříme ve vroucí osolené vodě a následně ihned zchladíme v ledové vodě.
- Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
- V míse smícháme špenát a rukolu a zakapeme olivovým olejem se solí a pepřem. Vmícháme chřest a jahody.
- Salát rozdělíme na talíře, pokapeme krémem z balsamikového octa a přidáme kousky sýra.
- Podáváme s pečivem.
Leave a Reply