tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Salát s chřestem, jahodami a sýrem

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Opravdu hodně, hodně jednoduchý salát pro rychlý oběd nebo večeři. Navíc je to hodně sezónní záležitost, přestože i sem tam v zimě seženete dovezený chřest. Jahody jsou už teď v květnu sladké a zbytek surovin už je opravdu hračka sehnat. Takže s chutí do toho!

salát chřest špenát rukola jahody balsamico

Chřest je zajímavá rostlina a pokud budete mít příležitost, zajeďte se podívat na chřestová pole. Chřest bílý a zelený je tentýž, rozdíl je jen v jeho pěstování. Když se nechá volně růst na sluníčku, proběhne fotosyntéza a zezelená. Bílý chřest se proto zakrývá plachtami, aby se nezbarvil. Zelený není třeba loupat, bílý ano. Chřest lékařský (Asparagus officinalis) se pěstuje, resp. přirozeně vyskytuje, i v teplejších oblastech Česka, například na Mělnicku. Najít ho však můžete prakticky po celém světě – především v Asii, Americe a Evropě. První zmínka o chřestu se objevila zhruba před 5 000 lety v Egyptě. Oblíbený byl i mezi starými Řeky a Římany. Má především močopudné účinky, ale pro svůj tvar je považován i za afrodiziakum. Údajně je skvělý i na únavu a kocovinu. Jako zelenina se používají jen mladé výhodnky rostliny, když se však nechá chřest vyrůst, je z něho okrasný keř s drobnými zvonkovými květy a červenými bobulemi.

bílý český chřest brambory jarní cibulka

Bílý český chřest z loňské sezóny. Když nevíte, co s ním, s bramborami ve slupce a ztraceným vejcem je to taková rychlá a jednoduchá jistota.

 

Chřest si skvěle rozumí se slanou i sladkou chutí. Oblíbené jsou kombinace s vejci, holandskou omáčkou, jahodami nebo opečenou strouhankou. Skvělý je nejen v salátu, ale i jako příloha například ke grilovanému masu. Můžete ho chvilku povařit nebo dát krátce na gril. Na přípravu je chřest velmi nenáročný a stačí mu málo a krátká péče, aby byl nejlépe na skus.

Salát s chřestem, jahodami a sýrem
Recipe Type: hlavní chod, salát
Prep time: 10 mins
Total time: 10 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 4 jahody
  • 2 velké hrsti špenátových listů
  • 1 velká hrst rukoly
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • krém z balsamikového octa
  • oblíbený sýr
Instructions
  1. Chřest zlomíme a odstraníme zdřevnatělou část. Zbytek stonku podélně nakrájíme na asi 0,5 cm široké plátky, hlavičky můžeme nechat vcelku.
  2. Plátky chřestu dvě minuty povaříme ve vroucí osolené vodě a následně ihned zchladíme v ledové vodě.
  3. Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
  4. V míse smícháme špenát a rukolu a zakapeme olivovým olejem se solí a pepřem. Vmícháme chřest a jahody.
  5. Salát rozdělíme na talíře, pokapeme krémem z balsamikového octa a přidáme kousky sýra.
  6. Podáváme s pečivem.
3.2.2929

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, hlavní chod, jaro, léto, ovoce, salát, vegetariánské, zelenina Tagged With: dinner party, oslava, Valentýn

« Cornwallské paštičky s hovězím masem (Cornish Pasties)
Sendvič s tuňákem a kukuřicí »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Jablečné crumble s vanilkovou omáčkou

Tip na výlet

máslové sušenky sedmikrásky

Máslové “sedmikráskové” sušenky

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček