tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Salát s hruškou, schwarzwaldskou šunkou a mozzarellou

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Jaro je přesně to roční období, které pod dlouhé době vyvolává v člověku neutuchající pocit, že čas hrnců s bublajícími omáčkami pomalu odchází. Já to mám stejně. Jakmile se objeví sluníčko, mám mnohem větší chuť na ovoce, zeleninu, saláty a celkově jakákoli lehčí jídla. Jaro navíc přináší spoustu květů, které nejen ozdobí (pomalu přicházející velikonoční) stůl, ale i jídlo. Nejen právě kvetoucí sedmikrásky a fialky – což jsou jediné kvítky, které jsem v okolí našeho domu našla, jsou jedlé – jen je trhejte v místech, která nejsou oblíbená u majitelů psů.

salat s hruskou, mozzarellou a sunkou

Schwarzwaldská šunka (něm. Schwarzwälder Schinken) je specialitou německého regionu právě s tímto jménem (v překladu to znamená černý les). Vyrábí se z kýty domácího či divokého prasete. Syrové prorostlé maso bez kosti je na dva týdny naloženo do směsi soli a koření (nejčastěji je to česnek, pepř, jalovec a koriandr). Po této době je šunka od směsi očištěna a další dva týdny “odpočívá”. Následně se šunka dva až tři týdny udí zastudena – při maximální teplotě 25 °C. Nakonec, před prodejem, je šunka další 2 -3 týdny sušena. Díky kombinaci koření a studeného uzení s jedlovými hoblinami, šiškami a větvičkami má šunka charakteristickou, výraznou chuť a černohnědou kůrku. Poznáte ji také tak, že zhruba pětinu šunky tvoří bílý pruh tuku.

Salát s hruškou, schwarzwaldskou šunkou a mozzarellou
Recipe Type: salát
Prep time: 15 mins
Total time: 15 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 hruška
  • 1 větší puk čekanky
  • 3 hrsti baby špenátu
  • 80 g schwarzwaldské šunky
  • 10 kuliček mozzarelly
  • jedlé květy na ozdobu
Instructions
  1. Z medu, citronové šťávy, hořčice a oleje umícháme zálivku. Ochutíme ji solí a pepřem.
  2. Hrušku rozkrojíme na poloviny, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky.
  3. Čekanku rozebereme na listy.
  4. Šunku natrháme na proužky.
  5. V míse smícháme čekankové listy, špenát s 2/3 zálivky. Ochucený salát rozdělíme na talíře a přidáme plátky hrušky, šunky a kuličky mozzarelly. Pokapeme zbylým dresingem a ozdobíme květy.
  6. Podáváme s pečivem.
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, jaro, salát, zelenina Tagged With: dinner party, oslava, Valentýn

« Pečené zeleninové chipsy
Thajská kuřecí polévka »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

rybičková pomazánka sardinková pomazánka rybičky sardinky tvaroh tvarohová kopr bylinky

Rybičková pomazánka s tvarohem

Tip na výlet

čokoládová pěna lehká nadýchaná odlehčená mousse au chocolat

Lehká čokoládová pěna (Mousse au chocolat)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček