tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Salát s pečenou zeleninou a granátovým jablkem

By Šárka Hubáček Leave a Comment

První půlku tohoto týdne jsem ležela v posteli s ošklivou virózou a tu druhou jsem přemýšlela, co dám na blog. Nemohla jsem přijít na nic, u čeho bych si řekla “jo, to je ono”. Dokud jsem nenarazila na tento zimní salát. Receptem jsem se víc než inspirovala, protože kombinace jednotlivých surovin mi přišla naprosto dokonalá. Co jsem trochu pozměnila: pečená rajčata jsou naprosto skvělá, hodí se mi k salátu víc než čerstvá; dobře se s chutěmi doplňuje i dýňový olej, stačí ho jen malé množství; piniové oříšky a dýňová semínka jsem nahradila již hotovou směsí semínek (slunečnice, dýně) a piniových oříšků, kterou jsem koupila v Bille.

zimni salat s dyni

Dýně ležela na okně od zimy a čekala na svoji příležitost. Zazimovaný rozmarýn je doma aktuálně v sušené podobě (a já stále doufám, že až ho dám na balkon, opět se zazelená). A vše ostatní jsem sehnala v obchodě (abych pravdu řekla, nakupovala jsem ve třech různých obchodech, protože v každém neměli něco jiného).

Skvělou bonusovou zprávou budiž, že recept je nejen vynikající, ale vhodný i pro vegany. :)

Žampion je houba z čeledi pečárkovitých a ten, co známe z obchodu, se ve skutečnosti jmenuje pečárka dvouvýtrusá (lat. Agaricus bisporus). Své jméno si vzal od příbuzné houby – žampionu polního (Agaricus campestris).

Pečárka dvouvýtrusá/hnědá/zahradní nebo také žampion dvouvýtrus(n)ý je jedlá, hojně pěstovaná houba. Volně rostoucí žampiony mají hnědý klobouk s jemnými šupinkami (kmeny portobello a crimini jsou pěstovány průmyslově), doma nebo průmyslově pěstované žampiony pak mají klobouk bílý, s více šupinkami. Žampiony jsou rozšířené v Severní Americe a Evropě, největšími pěstiteli jsou USA, Čína, Nizozemí a Velká Británie. Rostou v lesích, na loukách, kompostech, polích a v zahradách. Dají se pěstovat i doma na teplém, tmavém místě. S pěstováním žampionů začali Francouzi v 17. století, kteří mimo jiné zjistili, že žampion ke svému růstu nepotřebuje světlo.

Žampiony jsou pěstovány ve více než 70 zemích světa a jsou nejrozšířenější a nejkonzumovanější houbou na světě. Sto gramů žampionů obsahuje jen 22 kcal a 0,34 g tuku, dále obsahuje 92,45 g vody a v malém množství i vitaminy B3, B5, C, D, draslík, fosfor či hořčík. Podle studií je žampion vhodný při prevenci rakoviny prsu (denní konzumace žampionů podpořena pitím zeleného čaje může snížit riziko rakoviny prsu až o 90 %).

Salát s pečenou zeleninou a granátovým jablkem
Recipe Type: salát
Cuisine: vegan
Prep time: 10 mins
Cook time: 35 mins
Total time: 45 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 1/2 středně velké (máslové) dýně
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 6 menších žampionů
  • hrst směsi semínek a piniových oříšků
  • 10 – 15 cherry rajčátek (podle velikosti)
  • 1/4 malé cukety
  • hrst jadérek z granátového jablka
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • limetová šťáva
  • olivový olej (+ lžička dýňového oleje)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Instructions
  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na cca 1,5 x 1,5 cm velké kostičky. Dáme je do mísy, kam přidáme 2 lžíce olivového oleje (a dýňový olej), polovinu rozmarýnu, sůl a trochu pepře. Dobře promícháme. Dýni rozprostřeme na plech a dáme na cca 20 minut péct do změknutí.
  3. Mezitím si očistíme žampiony, které nakrájíme na širší plátky nebo na čtvrtky (opravdu malé necháme vcelku). Žampiony pokapeme šťávou z limety, přidáme na poloviny rozkrojená cherry rajčata, osolíme, opepříme, přidáme zbytek rozmarýnu a lžíci oleje. Promícháme a přidáme k dýni.
  4. Po zhruba 5 – 8 minutách pečení žampionů přidáme semínka a piniové oříšky a zhruba 4 minuty pečeme.
  5. Upečenou zeleninu necháme mírně vychladnout.
  6. Mezitím si nakrájíme cuketu na velmi tenká kolečka nebo pomocí škrabky na plátky.
  7. Do talířů rozdělíme špenát a cuketu. Přidáme směs pečené zeleniny, posypeme granátovým jablkem, zakapeme limetovou šťávou a olivovým olejem.
  8. Ihned podáváme.
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, salát, vegan, vegetariánské, zelenina, zima Tagged With: dinner party, dýně, Valentýn

« Guacamole s pečenými tortilla chips
Srnčí dušené v červeném víně »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

berlín berlin německo trabant braniborská brána brandenburg tor brandenburg gate

Berlín (Berlin): currywurst, pravá berlínská zima a všudypřítomná historie

Tip na výlet

citronové smoothie citron banán kiwi mandle chia semínka ovesné vločky hroznové víno bilé hrozno hrozny ovoce zdraví koktejl energie energetický limeta limetka

Citronové smoothie s vločkami a chia

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček