tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Salát se zeleným chřestem a slaninou

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Dvěma blogy psanými ve dvou jazycích jsem si na sebe tak trochu upletla bič. Psát něco anglicky je pro mě mnohem těžší než psát česky. Zabere mi to více času a musím u toho o dost více přemýšlet. Ale když už jsem se do toho dala, rozhodně se nevzdám. Jelikož mě Little Food Lover přimělo k focení více fotek, budu je dávat i sem, ať o ně něpřijdete. Snad Vás to potěší.

salát chřest

Chřest je aktuálně v sezóně, která netrvá moc dlouho. Vydejte se pro něj, dokud je čas! Já jsem ho koupila na farmářském trhu na Andělu ve stánku z Hostína (předloni jsme byli na chřestových slavnostech, které proběhly i letos).
Slovo chřest pochází ze staročeského (ne)chřěst, buď kvůli skřípavému zvuku, který chřest vydává, když se o sebe třou dva stonky, nebo kvůli tomu, že měl společně s pelyňkem (jinak zvaný netřesk) chránit před úderem blesku. Latinský název Asparagus officinalis pochází pravděpodobně z řeckého slova sperg/sphereg označující sloveso vyrašit. Někdy se používá označení špargl, které vychází z již zmíněného asparagus.

Chřest lékařský, vytrvalá jarní bylina, má původ v Evropě, severní Africe a západní Asii. Dorůstá výšky 30-70 cm (některé odrůdy až 100-150 cm). Mladé výhonky se buď zakryjí půdou/fólií, aby nedošlo k fotosyntéze. Sklízejí se mladé výhonky, starší dřevnatí. Okvětní lístky světle zelené až žluté barvy jsou z větší části srostlé.
Z 93 % tvoří chřest voda, obsahuje proto jen málo kalorií a sodíku (soli). Je však bohatý například na vitamin B6, vápník, hořčík, zinek a spoustu dalších látek. Látky obsažené v chřestu pomáhají inzulínu přenášet glukózu z krve do buněk.
Vzhledem ke svému tvaru je mnohdy považován za afrodisiakum.

Salát se zeleným chřestem a slaninou
Recipe Type: salát
Prep time: 5 mins
Cook time: 25 mins
Total time: 30 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 8 malých ranných brambor
  • 125 g zeleného chřestu
  • 4 vejce
  • 6 plátků slaniny
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 3 velké hrsti polníčku
  • [br]Zálivka
  • 1 šalotka
  • 1 lžička hořčice v prášku (nebo ostré hořčice)
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vody
  • špetka soli
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • špetka cukru
Instructions
  1. Brambory pečlivě omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 10 minut do změknutí. Zchladíme je ve studené vodě, zcedíme a dáme stranou.
  2. Chřest zbavíme zdřevnatělých konců.
  3. Vejce dáme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Pak přidáme chřest a vaříme dvě minuty. Vejce i chřest zchladíme ve studené vodě.
  4. Mezitím si nakrájíme slaninu nakousky a osmažíme ji dokřupava.
  5. Vychladlá vejce oloupeme a rozpůlíme nebo rozčtvrtíme.
  6. Šalotku nakrájíme nadrobno a smícháme s ostatními surovinami na zálivku.
  7. V míse promícháme salát se zálivkou, přidáme brambory, chřest a ořechy a opatrně promícháme.
  8. Salát rozdělíme a přidáme vejce.
  9. Podáváme ihned, nejlépe s chlebem.
Notes
Inspirace: BBC Good Food
3.3.3070

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, jaro, salát, zelenina Tagged With: dinner party, Valentýn

« Kuřecí vývar
Londýn (London): dopiš bakalářku a jedem se najíst »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

pumpkin chai dýňový chai čaj dýně kokosové mléko teplé podzim hřejivé skořice pumpkin pie spice vegan bez laktózy

Dýňový chai & Dýňové pyré

Tip na výlet

Lívance

Lívance

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček