Dvěma blogy psanými ve dvou jazycích jsem si na sebe tak trochu upletla bič. Psát něco anglicky je pro mě mnohem těžší než psát česky. Zabere mi to více času a musím u toho o dost více přemýšlet. Ale když už jsem se do toho dala, rozhodně se nevzdám. Jelikož mě Little Food Lover přimělo k focení více fotek, budu je dávat i sem, ať o ně něpřijdete. Snad Vás to potěší.
Chřest je aktuálně v sezóně, která netrvá moc dlouho. Vydejte se pro něj, dokud je čas! Já jsem ho koupila na farmářském trhu na Andělu ve stánku z Hostína (předloni jsme byli na chřestových slavnostech, které proběhly i letos).
Slovo chřest pochází ze staročeského (ne)chřěst, buď kvůli skřípavému zvuku, který chřest vydává, když se o sebe třou dva stonky, nebo kvůli tomu, že měl společně s pelyňkem (jinak zvaný netřesk) chránit před úderem blesku. Latinský název Asparagus officinalis pochází pravděpodobně z řeckého slova sperg/sphereg označující sloveso vyrašit. Někdy se používá označení špargl, které vychází z již zmíněného asparagus.
Chřest lékařský, vytrvalá jarní bylina, má původ v Evropě, severní Africe a západní Asii. Dorůstá výšky 30-70 cm (některé odrůdy až 100-150 cm). Mladé výhonky se buď zakryjí půdou/fólií, aby nedošlo k fotosyntéze. Sklízejí se mladé výhonky, starší dřevnatí. Okvětní lístky světle zelené až žluté barvy jsou z větší části srostlé.
Z 93 % tvoří chřest voda, obsahuje proto jen málo kalorií a sodíku (soli). Je však bohatý například na vitamin B6, vápník, hořčík, zinek a spoustu dalších látek. Látky obsažené v chřestu pomáhají inzulínu přenášet glukózu z krve do buněk.
Vzhledem ke svému tvaru je mnohdy považován za afrodisiakum.
- 8 malých ranných brambor
- 125 g zeleného chřestu
- 4 vejce
- 6 plátků slaniny
- 3 lžíce vlašských ořechů
- 3 velké hrsti polníčku
- [br]Zálivka
- 1 šalotka
- 1 lžička hořčice v prášku (nebo ostré hořčice)
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vody
- špetka soli
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- špetka cukru
- Brambory pečlivě omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 10 minut do změknutí. Zchladíme je ve studené vodě, zcedíme a dáme stranou.
- Chřest zbavíme zdřevnatělých konců.
- Vejce dáme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Pak přidáme chřest a vaříme dvě minuty. Vejce i chřest zchladíme ve studené vodě.
- Mezitím si nakrájíme slaninu nakousky a osmažíme ji dokřupava.
- Vychladlá vejce oloupeme a rozpůlíme nebo rozčtvrtíme.
- Šalotku nakrájíme nadrobno a smícháme s ostatními surovinami na zálivku.
- V míse promícháme salát se zálivkou, přidáme brambory, chřest a ořechy a opatrně promícháme.
- Salát rozdělíme a přidáme vejce.
- Podáváme ihned, nejlépe s chlebem.
Leave a Reply