tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Sendvič s čedarem a cibulovou marmeládou

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Když jsem v práci rozjela své “minibistro” (tedy když jsem obsadila kousek stolu v kuchyňce), sendviče patřily mezi to, co mizelo vážně rychle. Konkrétně tenhle s čedarem byl velkým favoritem. Výborně totiž ladí se sladkou cibulí, nakyslým jablkem a pikantní medovou hořčicí. Pokud si nepečete vlastní toustový chléb (do čehož Vás rozhodně nenutím), zabere to půl hodinky – cibulovou marmeládu totiž ošidit nemůžete, ta svůj čas potřebuje.

sendvič houska čedar cibulová marmeláda cibuláda červená cibule zelené jablko polníček salát medová hořčice dijonská

Moje oblíbené okénko o původu jídla bude tentokrát o sýru, který pochází z anglické vesničky Cheddar. Hrabství Somerset leží na jihozápadě britského souostroví a je známé nejen pro čedar, ale i silný jablečný cider. Samotná vesnice Cheddar má něco málo přes 5 000 obyvatel, železnici, poměrně dobře rozvinutý turistický ruch, jeskyně a průměrnou roční teplotu 10 °C. A teď k tomu sýru. Je to nejoblíbenější a zároveň jeden z nejtypičtějších britských sýrů. Připravuje se z kravského mléka, zraje 3-18 měsíců a jeho historie sahá nejméně do 12. století. Zmíněné jeskyně a mírné podnebí jsou pro čedar důležité – v jeskyních Wookey Hole a Cheddar Gorge sýr zraje. Samozřejmě ne všechny čedary si v jeskyních odpočinou, především ne ty průmyslově vyráběné. Čedar může vyrábět prakticky kdokoli, ale ochrannou známku West Country Farmhouse Cheddar Cheese mají jen ty z jihozápadního cípu Anglie. Správný čedar má mít pevnou strukturu, jemnou, ale bohatou chuť a rozplývat se na jazyku.

Tip k balení sendvičů (z toastového chleba): Pokud si berete sendvič s sebou na výlet, na piknik, do práce, do školy nebo kamkoli jinam, je dobré ho zabalit tak, aby se “nerozjel”. Zatím se mi nejvíc osvědčil pruh pečicího papíru a kus provázku. Pak svázaný sendvič zabalím do sáčku a hurá do tašky. Pokud máte krabičku, do které se sendvič pěkně napasuje, je to ještě lepší. :)

sendvič houska čedar cibulová marmeláda cibuláda červená cibule zelené jablko polníček salát medová hořčice dijonská

Jak to teď píšu, vzpomněla jsem si na jeden náš ne tak oblíbený sendvič. Když jsme byli předloni v Londýně, chystala jsem nám sendviče s sebou, abychom utratili aspoň o trochu míň peněz. Jednou jsem objevila v obchodě corned beef (hovězí maso v konzervě) a vzpomněla si na Rona Weasleyho, jak si v cestě vlakem do Bradavic stěžoval, že právě tenhle sendvič nenávidí a mamka mu ho stále dává. Takže jsem nachystala bagely s medovou hořčicí, cibulovou marmeládou a corned beef. První den jsme si říkali, že Rona nechápeme, protože je to naprosto úžasný jídlo! Protože toho bylo dost, udělala jsem sendviče i na další den. Každému dva, ať nemáme hlad… Když jsme do sebe soukali ten poslední, bylo to vážně z donucení, abychom ho nevyhodili a neplýtvali jídlem. Corned beef se vážně snadno přejí. (Ale jeden sendvič ročně klidně snesem!) :)

Pündterplatz Puendterplatz Olympiaturm Mnichov Munich München Muenchen západ slunce sunset Sonnenuntergang

Večer poté, co jsme nafotili a snědli sendviče, byl krásný západ slunce. Tak jsem si říkala, že se o něj s vámi podělím. Do konce března bydlíme v pátém patře na náměstíčku Pündterplatz a tohle je náš výhled z kuchyně. Díváme se na Olympiaturm, u které je olympijská vesnička, kde jsme bydleli na podzim. :)

Sendvič s čedarem a cibulovou marmeládou
Recipe Type: hlavní chod, snídaně & svačina
Prep time: 15 mins
Cook time: 30 mins
Total time: 45 mins
Serves: 3 sendviče
Ingredients
  • Na cibuládu:
  • 3 červené cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička (olivového) oleje
  • snítka čerstvého nebo lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce jakéhokoli dobrého vína
  • sůl, čerstvě mletý pepř a citronová šťáva na dochucení
  • [br]Na sendvič:
  • 6 plátků toastového chleba nebo 3 kusy jiného pečivo
  • 3 lžíce medové dijonské hořčice
  • 6 větších listů salátu nebo 2 malé hrsti salátu s drobnými lístky
  • 100 g čedaru, nakrájeného na plátky
  • 1 zelené jablko, nakrájené na tenké plátky
Instructions
  1. Cibule očistíme a nakrájíme na půlkolečka.
  2. Ve velké pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli a opékáme na mírném ohni do změknutí, trvá to asi 15-20 minut.
  3. Cibuli posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.
  4. Podlijeme vínem a za občasného míchání necháme tekutinu zhoustnout. Dochutíme solí, pepřem a případně pár kapkami citronové šťávy.
  5. Sendvič připravíme tak, že pečivo potřeme hořčicí, navrstvíme na něj salát, několik plátků čedaru, jablka, velkou lžíci cibulády a na závěr opět chléb potřený hořčicí.
Notes
Do sendviče dáváme vždy cibuládu pokojové teploty. Ihned po vytažení z lednice je tuk v cibuládě ztuhlý a zanechával by nepříjemnou pachuť.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, čerstvé bylinky, hlavní chod, ovoce, snídaně & svačina, vegetariánské, zelenina Tagged With: čaj o páté, jablka, piknik

« Hummus
Čokoládová pěna z avokáda »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

mixed spice perníkové koření skořice nové koření zázvor hřebíček muškátový oříšek koriandr

Mixed Spice (koření)

Tip na výlet

supersalát salát quinoa špalda brokolice mrkev fazolky zelené fazole hrášek ořechy oříšky pistácie mandle

Supersalát s quinoou, špaldou a oříšky

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček