Z dovolené v Londýně jsem chtěla dát na blog recept. Něco snadného, na co postačí jen pár surovin, sklenička a lžička. Vznikl recept jednodušší, než byste si mohli (ode mě) přát. Suroviny stačí navrstvit do sklenice a během několika minut si můžete dopřát naprosto skvělou snídani, svačinu nebo lehký dezert. Recept jsem seskládala a nafotila v mém milovaném Londýně. Zkuste ho taky, ať už jste kdekoli. :)
Protože jsou fíky aktuálně v sezóně, zvolila jsem na dokončení je (a taky proto, že je mám moc ráda, přestože sušené nejím). Pokud fíky neseženete, případně jim neholdujete, vyberte si jiné, spíše měkké ovoce. A rozmačkané nebo nakrájené ho můžete zamíchat i mezi jablka.
Fík byl známý již v době antické. Objevují se v řecké mytologii, Bibli, Koránu, indické kultuře a pod fíkem sedával i Buddha. Fík je vlastně jakýmsi oslím můstkem pro různé kultury i náboženství. Plody zvané sykonium rostou na keři vysokém 7-10 metrů. Fík je 3-5 cm velký se zelenou až fialovou slupkou. Fíky se nejčastěji suší, ale jejich dužnina se používá například i k přípravě džemů. Fíky jsou bohaté na vápník a vlákninu, sušené pak navíc i na měď, mangan, hořčík, draslík a vitamin K. Aktuálně jsou největšími evropskými producenty fíků Španělsko, Portugalsko, Itálie a Řecko.
Fotky jsem fotila v maličkém parku (vlastně spíš zahrádce), který patří k domu, kde jsme asi týden pobývali. Jen pár desítek metrů je břeh Temže a o dvacet minut chůze dál je Greenwich se svým slavným nultým poledníkem. Zeměpisná délka receptu je W 0°0’17”! :) (Poslední fotka je o pár dní starší a je z “parku” u katedrály St. Paul’s.) Příspěvěk z Londýna bude taky, můj milý fotí čím dál lépe!
- 2 lžíce Bramley Apple Sauce / jablečné přesnídávky
- 3-4 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce oblíbené granoly / müsli
- fík
- několik kapek medu
- Do sklenice navrstvíme jablka, smetanu, granolu, přidáme kousek fíku a zakapeme medem.
To vypadá dobře, zrovna jsem nedávno viděla v obchodě fíky a uvažovala co s nima, tak už mám inspiraci :-) http://www.cookingwithsusa.blogspot.cz