tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Smetanový dezert s fíky

By Šárka Hubáček 1 Comment

Z dovolené v Londýně jsem chtěla dát na blog recept. Něco snadného, na co postačí jen pár surovin, sklenička a lžička. Vznikl recept jednodušší, než byste si mohli (ode mě) přát. Suroviny stačí navrstvit do sklenice a během několika minut si můžete dopřát naprosto skvělou snídani, svačinu nebo lehký dezert. Recept jsem seskládala a nafotila v mém milovaném Londýně. Zkuste ho taky, ať už jste kdekoli. :)

nepečený dezert zakysaná smetana jablka přesnídávka granola müsli fík fíky

Protože jsou fíky aktuálně v sezóně, zvolila jsem na dokončení je (a taky proto, že je mám moc ráda, přestože sušené nejím). Pokud fíky neseženete, případně jim neholdujete, vyberte si jiné, spíše měkké ovoce. A rozmačkané nebo nakrájené ho můžete zamíchat i mezi jablka.

nepečený dezert zakysaná smetana granola müsli fík fíky jablka přesnídávka

Fík byl známý již v době antické. Objevují se v řecké mytologii, Bibli, Koránu, indické kultuře a pod fíkem sedával i Buddha. Fík je vlastně jakýmsi oslím můstkem pro různé kultury i náboženství. Plody zvané sykonium rostou na keři vysokém 7-10 metrů. Fík je 3-5 cm velký se zelenou až fialovou slupkou. Fíky se nejčastěji suší, ale jejich dužnina se používá například i k přípravě džemů. Fíky jsou bohaté na vápník a vlákninu, sušené pak navíc i na měď, mangan, hořčík, draslík a vitamin K. Aktuálně jsou největšími evropskými producenty fíků Španělsko, Portugalsko, Itálie a Řecko.

nepečený dezert zakysaná smetana granola müsli fík fíky jablka přesnídávka

Fotky jsem fotila v maličkém parku (vlastně spíš zahrádce), který patří k domu, kde jsme asi týden pobývali. Jen pár desítek metrů je břeh Temže a o dvacet minut chůze dál je Greenwich se svým slavným nultým poledníkem. Zeměpisná délka receptu je W 0°0’17”! :) (Poslední fotka je o pár dní starší a je z “parku” u katedrály St. Paul’s.) Příspěvěk z Londýna bude taky, můj milý fotí čím dál lépe!

čerstvé čerstvý fík fíky

Smetanový dezert s fíky
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Prep time: 5 mins
Total time: 5 mins
Serves: 1
Ingredients
  • 2 lžíce Bramley Apple Sauce / jablečné přesnídávky
  • 3-4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce oblíbené granoly / müsli
  • fík
  • několik kapek medu
Instructions
  1. Do sklenice navrstvíme jablka, smetanu, granolu, přidáme kousek fíku a zakapeme medem.
Notes
Použila jsem Bramley Apple Sauce s ciderem. Pokud ji neseženete (Tesco, M&S, jiný britský obchod), stačí podusit 1/2 kg oloupaných a na kostičky nakrájených jablek s cca 50 g cukru a trochou vody, vína, či cideru – podle chuti a zásob.
3.2.2802

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, dezert, ovoce, podzim, snídaně & svačina, vegetariánské Tagged With: čaj o páté, jablka, pro děti, Valentýn

« Mnichov (München): hovězí zmrzlina a surfaři uprostřed města
Pumpkin Pie Spice (koření) »

Comments

  1. Míša says

    03.10.2014 at 10:22

    To vypadá dobře, zrovna jsem nedávno viděla v obchodě fíky a uvažovala co s nima, tak už mám inspiraci :-) http://www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

skořicové šneky skořice šnek cinnamon bun roll kanelbulle

Celozrnné skořicové šneky

Tip na výlet

christmas pudding vánoční puding pudink vánoce

Vánoční puding

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček