Důvod, proč pít smoothie, je prostý: jednoduchým způsobem do sebe dostanete spoustu ovoce a tedy i vitaminy, přirozené cukry, antioxidanty a další látky, kterými je ovoce prostě nacpané do prasknutí. Pokud se držíte v zahraničí oblíbeného pravidla “5 a day” – tedy pět porcí denně (myšleno ovoce a zeleniny), smoothie Vám splní obvykle alespoň tři porce. Jedna porce odpovídá zhruba jedné hrsti.
Moje milovaná kamarádka grep nesnáší. Já ho miluju. A přesto se máme rády. :) Pokud jste na tom stejně jako ona a grep Vám spíš smrdí, než voní, použijte šťávu z pomeranče a/nebo citronu, limetky či mandarinky. Citrusy jsou totiž super. Ostatní suroviny jsou snad poměrně oblíbené nebo neutrální, takže se jich nemusíte bát.
Tohle smoothie je díky grepové šťávě a okurce, která obsahuje cca 90 % vody, poměrně vodnaté (tedy na smoothie poměry). Chuť má takovou čistou a hodně osvěžující a rozhodně se bude hodit i v mnohem teplejších dnech.
Grapefruit, lat. Citrus paradisi, pochází z Karibiku a je křížencem jamajského pomeranče a indonéského pomela. Jeden strom ročně plodí okolo 700 kusů ovoce. Grep byl dříve (v 18. století) pěstován jako okrasná rostlina, jako ovoce je populární až od 19. století. Známe čtyři odrůdy, které se liší nejen barvou, ale i sladkostí: bílé, žluté, růžové a červené. V současné době jsou největšími producenty grepů Čína, USA, Mexiko či Thajsko.
Grepy jsou bohaté na vodu, vitaminy C, B1 a K, flavonoidy a překvapivě i cukry. Pokud si chcete zvýšit obranyschopnost organismu, zlepšit krevní oběh, snížit hladinu cholesterolu či riziko rakoviny plic a žaludku, pak si dopřejte právě grep. Není však úplně vhodné jej kombinovat s některými léky. V lékárně můžete sehnat i kapky z grepových jadérek, které se používají jako přírodní antibiotikum při virových a bakteriálních onemocněních.
- šťáva z 1 grepu
- 1/3 salátové okurky
- 1 kiwi, oloupané
- 1 lžička medu (nebo podle chuti)
- 2 lžičky chia semínek
- 1 hrnek vody
- Všechny suroviny dáme do mixéru a minutu až dvě mixujeme.
- Před podáváním smoothie promícháme.
Omlouvám se, ale nejhorší smoothie, co jsem kdy zkoušela…. a to miluji jak grep, kiwi tak okurek, ale v téhle kombinaci, hrůza…
To mě moc mrzí. Snad Vám bude chutnat jiné! (Možná sladší, méně “zelené” nebo bez okurky.) :)
Děkuji za recept. Přišel k chuti.
Zkoušela jsem se šťávou z červeného pomeranče a bylo to velmi osvěžující :-)
To mě moc těší! Zkusím červené pomeranče taky sehnat. :)
Souhlasím s komentářem nahoře, a to že toto smoothie není k pití… Kombinace s okurkou mi vážně nesedí, ale chuť je individuální, takže si to své lidi určitě najde. Přesto pokračujte, čerpám zde inspiraci na mé další recepty.
Milá Markét, to mě vážně mrzí. :( Okurku ve smoothie mám ráda, ale chápu, že kombinace zeleniny, hořkého grepu a kyselého kiwi může být příliš exotická. Zkuste nějaké sladší, na blogu pár takových je. :) Mějte se krásně!