Původně jsem měla v plánu udělat klasické skořicové šneky. Ale na lince ležely zralé nektarinky a napadlo mě, že s vanilkou a kůrou z citronu a limetky by mohly chutnat dobře. A taky že jo! Jsou úžasně šťavnaté, příjemně sladké a při každém zakousnutí cítíte, že horké a voňavé léto je tady.
Nektarinka je odrůdou broskve, která má hladkou slupku bez chloupků. Na rozdíl od broskví je pecka nektarinek snadněji oddělitelná od dužniny. První záznam o nektarinkách pochází z roku 1616 z Anglie, ale pravděpodobně je to odrůda starší, pocházející z Asie. Příbuznými broskví a nektarinek jsou švestky, třešně, meruňky a dokonce i mandle. I proto má semeno ukryté v pecce hořkou mandlovou chuť. Tu způsobují sloučeniny kyanidu (amygdalin). Pokud pecek sníte opravdu hodně (přibližně kilo, mohou být nebezpečná, jinak se jich bát nemusíte.
Velikost šneků je čistě na vás. Můžete je udělat maličké, které jsou ideální jako dezert, ale i velké (jako já), které se pro změnu hodí třeba k snídani. Pokud máte rádi tu křupavou kůrku, naskládejte šneky na plech několik centimetrů od sebe. Místo nektarinek můžete použít i jakékoli broskve (když je to vlastné totéž), blumy nebo i dost zralé meruňky (krájejte je spíš na tenké klínky).
- Těsto:
- 450-600 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 70 g rozpuštěného másla
- 1 velké vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- [br]Náplň:
- 3 zralé nektarinky
- 50 g změklého másla
- kůra z 1 limety
- kůra z 1 citronu
- semínka z 1/2 vanilkového lusku
- 2-5 lžic třtinového cukru
- [br]lžíce změklého nebo rozpuštěného másla na potření
- V míse smícháme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, nasypeme do něj droždí a cukr a zalijeme trochou vlažného mléka. Promícháme a necháme 15 minut stát, až vzejde kvásek.
- Zbytek mléka smícháme s máslem, vejcem a vanilkovým extraktem.
- Mouku smícháme s kváskem, pak přilijeme tekutou směs a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Podle potřeby přidáme mouku.
- Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zlehka poprášíme moukou. Dáme ji do mísy a přikryjeme sáčkem nebo čistou utěrkou.
- Těsto necháme na teplém místě asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
- Mezitím si nakrájíme nektarinky na tenké plátky. Čím tenčí budou, tím lépe se nám bude těsto rolovat.
- Máslo utřeme s citrusovou kůrou a vanilkou.
- Pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem.
- Vykynuté těsto rozválíme na placku asi 3 mm tenkou, do tvaru obdélníku. Potřeme ji ochuceným máslem, poklademe nektarinkami a posypeme cukrem podle chuti. Placku po delší straně zabalíme a nakrájíme na 10-16 šneků.
- Šneky naskládáme do pekáčku řeznou stranou dolů a necháme ještě 20 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na 190 °C.
- Pečeme cca 35 minut dozlatova.
- Ještě horké šneky potřeme máslem a necháme vychladnout.
Leave a Reply