Ať už vaříte teplé večeře nebo jen oběd o víkendu, vždy je potřeba mít v zásobě recept, který je rychlý, ale pořád splňuje nároky na kvalitní jídlo. Za patnáct minut je jídlo na stole a je to přesně ten typ jídla, který příliš péče nevyžaduje. Stačí do zásoby nakoupit pořádné suroviny (čerstvé těstoviny lze sehnat na trzích a online, kvalitní sušené pak v italských obchůdcích či např. v Makru) a pohlídat česnek, aby byl opravdu zlatavý, nikoli spálený (zhořkne).
Co se týče etymologie názvu i receptu, procvičíme si nejprve italštinu, protože správná výslovnost cizojazyčného názvu se vždycky hodí.
spaghetti [spage: ty] = špagety
aglio [a: ljo] = česnek
olio [o: ljo] = olej
e [e] = a
peperoncino [peperonči: no] = chilli paprička
A teď k historii, která není tak jednoznačná. Recept pravděpodobně pochází z regionu Abruzzo, který v minulosti trpělo chudobou. Kombinuje se dlouhá pasta – jako jsou špagety, linguine, fettuccine, vermicelli či capellini – s krájeným či rozmačkaným česnekem, olivovým olejem a sýrem parmazán nebo pecorino romano. Podle chuti můžeme doplnit nasekanou čerstvou petrželí. Ačkoli to v původním receptu není, já upřednostňuji bazalku.
Vaření těstovin je u nás často velkou neznámou, protože nejsme zvyklí na vaření těstovin na skus, ale na ex. Na skus, neboli al dente, uvařené těstoviny poznáme tak, že po skousnutí je uprostřed špagety bílá tečka (u jiných tvarů je to uprostřed nebo po obvodu). Kvalitní špagety poznáte podle jejich povrchu – čím lepší, tím hrubější je jejich povrch. Díky tomu se na nich lépe udrží jakákoli omáčka. Kromě toho se často vyznačují jinou, lepší chutí, než jakou mají špagety levné až laciné. Některé opravdu dobré špagety stojí okolo 80 Kč/500 g – jedna porce jídla typu spaghetti aglio, olio e peperoncino tak vyjde na cca 25 korun, což rozhodně není moc.
Pokud použijete bezvaječné těstoviny, máte dokonce veganské jídlo.
- 100 g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší stroužek česneku
- malý kousek chilli papričky
- čerstvé lístky bazalky
- parmazán
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Osolenou vodu přivedeme k varu. (Na 100 g těstovin 1 l vody a zhruba 2 lžičky soli.)
- Těstoviny uvaříme na skus, obvykle 7 minut, čerstvé 2-3 minuty.
- Mezitím v pánvi rozehřejeme olej.
- Česnek nakrájíme na plátky nebo špalíčky a osmažíme je dozlatova na oleji. Pak pánev stáhneme z ohně.
- Hotové špagety dáme do pánve (nejlépe naběračkou na špagety nebo pinzetou, aby nebyly úplně suché, ale zároveň ne moc mokré). Dobře promícháme.
- Vmícháme na jemno nasekanou chilli papričku, natrhanou nebo nasekanou bazalku a pepř.
- Podáváme posypané nastrouhaným parmazánem.
Leave a Reply