Že jsem o víkendu vehementně pekla a vařila, jsem už zmínila. Co jsem ale neřekla – všechno to jídlo jsem “musela” sníst sama. Jirka se mi odstěhoval do Mnichova a co nedonesu do práce, čeká v lednici na mě. Tenhle salát jsem jedla natřikrát, protože pro jednoho moc vařit neumím. Naštěstí mi chutná – stejně jako jahodové knedlíky, které na blog přibudou brzy. :)
Asi jsem o tom už někde psala – zanedlouho se přestěhuji z Prahy do Mnichova. Poprvé budu v zahraničí déle než 2-3 týdny na dovolené. Přestanu chodit do pražské kanceláře (ale nepřestanu pracovat), budu se muset obejít bez pečlivě nasbíraného nádobí na focení jídla, bez balkonové zahrádky a velké knihovny. Nejsem moc sentimentální, co se míst k bydlení týče. S rodiči jsem bydlela do devatenácti, pak jsme s Jirkou dva roky bydleli v Praze Kyjích a teď už třetím rokem bydlíme jen o pár kilometrů dál v Hostavicích. V pokojíčku v Citově spím pokaždé, když přijedu na návštěvu a to je obvykle aspoň jednou za měsíc dva. Po nájmu v Kyjích se mi nestýská vůbec. Ani moje dosavadní zaměstnání ve mně nenechávala ani stopu smutku, když jsem odcházela. Poprvé mám ale práci, kterou mám ráda, jsem tady už rok a je mi líto, že už tady nebudu. (Na přelomu července a srpna přijedu do Česka na teambuilding, ale to se až tak moc nepočítá.)
Těším se, ale zároveň mám trochu strach, protože mě čeká velký kus neznámého. Německy neumím, ale chtěla bych si najít práci v kavárně, abych mohla začít pracovat na svém snu mít jednou vlastní bistro. Jestli se to povede, těžko říct. Když to nevyjde v Mnichově, tak možná v jiném městě, kam se pak přestěhujeme. Praha to už ale asi nebude – nebo ne dlouhodobě. Snad se trochu pozmění i můj blog a nebude jen o receptech, ale dozvíte se i víc o tom, kde a jak žijeme, protože doufám, že Německem to jen začíná.
Něco málo k receptu. Sýr feta je sice dražší než balkánský, ale taky má úplně jinou chuť. Není tak slaný a často je jemnější i strukturou. Vyrábí se ze směsi ovčího a kozího mléka, zraje minimálně 3 měsíce a prodává se v mírně slaném nálevu. První zmínky o výrobě tohoto sýra se datují do období Byzantské říše, jméno feta však získal až během 17. století.
- 1 plechovka cizrny
- 1 plechovka červených fazolí
- 300 g cherry rajčat
- hrst černých oliv
- 2 jarní cibulky
- 4 sušená rajčata nakládaná v oleji + 1 lžíce oleje ze sklenice
- 1 lžíce kvalitního oleje
- špetka soli a čerstvě mletého pepře
- 200 g balkánského nebo kozího sýra
- Cizrnu a fazole slijeme.
- Rajčata a olivy přepůlíme.
- Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
- Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky.
- V míse smícháme nakrájenou zeleninu, zakapeme olejem, ochutíme solí a pepřem. Dobře promícháme.
- Salát necháme alespoň několik minut v lednici odpočinout.
- Podáváme s kousky sýra a pečivem.
Leave a Reply