Včera před desátou večer jsme se sbalili a vyrazili do Prahy. Dneska před desátou ráno jsme vstali a před dvanáctou jsme dorazili do pražské Tróje, kde se konal (koná) už šestý ročník festivalu jídla Foodparade. Protože Jirka se učí na státnice a já jsem sama doma (a těch 120 stránek 3. dílu Game of Thrones ještě chvíli počká), řekla jsem si, že to ještě dnes sepíšu na blog. Tak se pokochejte fotkami a pokud váháte, jestli v neděli jít, neváhejte!
Hned u vchodu do areálu stálo podium Makra, kde se konalo mistrovství ČR ve filetování lososa. Jak říkal Jirka, pozorovat šéfkuchaře, jak jim to jde, je vyloženě pohádka. Letošní vítěz zvládl vyfiletovat pětikilovou rybu za 3 minuty a 35 vteřin. Zbavit lososa hlavy, kůže, kostí, mít odpad maximálně 40-42 % a hlavně nakonec čistý stůl… Pecka! Nechci vědět, kolik času by to zabralo nám. :)
Lososové menu mělo Makro i ve svém stánku. Ochutnali jsme lososový tataráček s medovohořčičným přelivem, kapary, červenou cibulí a rukolou. Pak jsem měla i asijský salát (nudlový se zeleninou) s lehce opečeným lososem (obojí po 4 chefech = oficiální festivalové bankovky). Obě jídla mi chutnala hodně. Tataráček byl příjemně jemný. Nevadilo by mi, kdyby byl dressing smíchaný s kousky ryby, ale to se dalo zvládnout na talířku. Salát jsem si dala pikantní a vzápětí jsem litovala. Ochutnala jsem jen jedno tenké kolečko chilli papričky a chtělo se mi brečet! Proč jsem si dala druhé, vlastně nevím, asi jsem se chtěla utvrdit v tom, jak ostré to je. Filet byl opečený jen trošku. Musím říct, že bylo opravdu hodně poznat, jak kvalitní kus ryby to byl. Úžasná chuť!

Lososový tatarák

Asijský salát s grilovaným lososem
V Burger meets Diplomat jsme si dali Foie Gras burger s karamelizovanou cibulkou (6 chefů). Foie gras mi samotná moc nechutnají, ale v tomhle burgeru byla super. Skvěle je doplňovala nasládlá cibulka (a ještě něco červeného – brusinky? jiné bobule?) a krásně měkká houska. A taky pořádný kus čerstvého fíku.

Foie gras burger

Degustační menu (chorizo, krevetový a cheese burger) + foie gras burger
V Etnosvětě jsme ochutnali avokádovou čokoládovou pěnu s pečenou bílou čokoládou (4 chefy). Nejvíc mě na ní nadchla kombinace s kumquatem, který je lehce nakyslý. Ale znovu bych si ji nedala. Možná ta pečená čokoláda nebylo nic, z čeho bych si sedla na zadek…

Avokádová čokoládová pěna
Ovšem cvrčci (4 chefy)! O těch jsme přemýšleli už předloni (nebo loni?), když jsme na Foodparade byli. Letos jsme si je dali. Hmyz na talíři měl ještě v nabídce potemníka brazilského (housenky), švába argentinského a veleštíra. Když se to hýbe, úplně to k jídlu neláká. Osmažené to stále k jídlu moc neláká – přeci jen nejsme zvyklí jíst zvířata i s hlavičkou, nožičkami, tykadly… (Chápu vegetariány/vegany, kterým se chce z masa doslova brečet.) Takže cvrčci. Chutnají jako ochucené chipsy nebo křupky. Bříško je měkčí, nožičky a hlavička křupne. Tykadla mě lechtala na jazyku, což mi vadilo. Nejvíc mi chutnalo, když jsem dva zabalila do listu špenátu a snědla je tak. Hmyz prý obecně přejímá chuť podle dochucení – není slaný, sladký, hořký ani kyselý. Jíst běžně bych to nechtěla, ale takhle výjimečně ochutnat, proč ne. :)

Cvrčci
Takovou konzervativní peckou mezi všechna ta netradiční jídla byl grilovaný camembert ve stánku Président. Za 1 chef je to fajn “plnidlo”. Kdyby měli bylinky čerstvé, byla by to bomba. Ale chápu, že představovali svůj produkt s pytlíčkem bylinek. Sýr se roztékal hezky, ale ne zas hodně. Fajn.
U Modré kachničky jsme si objednali uzené kachní prso s cibulovou marmeládou, kyselou okurkou a pečivem (3 chefy). Fotku nemám, Jirka se do toho hladově pustil dřív, než mě našel. Asi bych si dala raději teplou variantu, ale i tak mi to moc chutnalo. Maso nebylo mastné a dokonce ani ten proužek tuku nebyl nepříjemný.
Ve stánku Doubleshotu měli nejen kávu, ale i dobroty. Tou největší byl pro mě ledový kávový punč plný alkoholu. Už si úplně nepamatuju, co všechno tam bylo, ale nejvíc mě zaujal Grand Marnier, ve kterém se louhovala namletá káva. Cappuccino mají standardně výborné a navíc měli i sladké – ochutnali jsme cupcake se slaninou a whiskey, který mě moc mile překvapil a mučenkový cheesecake s ananasem, který sice nechutnal mně, ale Jirkovi ano (dohromady za 10 chefů). Obzvlášť milá byla obsluha, kterou jsem chvíli otravovala dotazy a chlapci ochotně odpovídali. :)

Ledový kávový punč, mučenkový cheesecake s ananasem a cupcake se slaninou a whiskey
Další sladké jsem měla ve Votre Plaisir. O citronovou tartaletku s meringue (4 chefy) jsem se musela podělit, protože byla veliká. Ale úžasná. Citronový krém hutný a kyselý, sníh jemný a sladký. Dohromady skvělá kombinace. Překvapila mě ale cena například éclairs – 3 chefy za asi 5 cm dlouhý banánek…

Citronová tartaletka
Poprvé jsem měla příležitost ochutnat Nice Pops, které jsou hrozně krásné. Příchuť chai + kokos byla moc dobrá, nanuk celkově krémový a moc dobrý. Doplnila jsem to chai latte s kokosovým mlékem. A to u stánku Royal Chai, kde jsem nechala svých posledních 5 chefů.

Chai latte a Nice Pops s modelkou Zuzkou :)
Co se týče Foodparade organizačně: Výběr jídla a pití skvělý. Záchody ok. Mrzí mě, že nebyla k dispozici kohoutková voda a kolem 6. odpoledne byl celkově problém vodu sehnat (respektive jednoduché to vůbec nebylo). Okolo druhé odpoledne se udělaly šílené fronty na vstup i na výměnu chefů, což nebylo moc příjemné. A jako každoročně je problém s parkováním (protože v ten víkend prostě jezdí hodně rodin do vedlejší zoo) a ani MHD prý nebylo nijak super (ale to nebývá ani do zoo, co si budem povídat). Nicméně i přes tyto drobné nedostatky, které by bylo fajn nějak časem odstranit, se na Foodparade vyplatí zajít. Pro nás dva jsme utratili 1 000 Kč (bez vstupenek), přičemž 1 chef je 20 Kč. S jídlem nepospíchejte, protože ono si “sedne” a nakonec najezení budete. :)

Cappuccino od Doubleshotu
Hallo. Šárka. Ich bin Naoe. (Deutschkrus)
Ich habe deine Website und Foto angeschaut.
Dein Fotos sind sehr schön.(and looks delicious!!)
so …Ich habe HUNGER–!!! lol
Schönes Wochenende! und… Bis Montag.
Hallo Naoe, vielen Dank! I hope I’ll translate more of them soon – but you can find some in English there: http://www.quarkandjam.uk :) Schönes Wochenende!