tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Supersalát s quinoou, špaldou a oříšky

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Je to víceméně recept na salát, který si můžete bez práce koupit v Marks&Spencer. Jenže já ho mám tak moc ráda, že jsem ho chtěla připravit i doma. Podle složení jsem nakoupila suroviny a salát jsem uvařila, namíchala a snědla. Je ideální do krabičky na oběd či na svačinu, i na rodinnou večeři nebo víkendový brunch. (Trochu to leze do zubů, tak hojně zapíjejte. :) )

supersalát salát quinoa špalda brokolice mrkev fazolky zelené fazole hrášek ořechy oříšky pistácie mandle

Kde co seženete? Špaldu (nejlépe tu, co má na sobě napsáno, že je za 20 minut hotová) a quinou (bílou, červenou, černou či mix) například v dm drogerii, obchodech se zdravou výživou nebo bio potravinami. Tam seženete i chia semínka. Ostatní suroviny jsou běžně dostupné.

Něco teorie… Quinoa [kínwá/kínoua] – merlík chilský, lat. Chenopodium quinoa, pochází z jihoamerických And. Je to jednoletá rostlina vysoká 1 – 2 metry, má zelené až fialové listy podle stáří. Kvete od května do října a sklízí se přes červenec a srpen. Plodem je nažka velká 1 – 2,6 mm a obalená povlakem obsahující saponiny, které způsobují hořkost. Povlak se proto obrušuje, nebo je odstraněn máčením. Semena s povlakem mají barvu ve škále od žluté, přes červenou, až k fialové, čistá semena pak mají barvu bílou. Pěstuje se například v Bolívii, Peru, Chile, Ekvádoru. Historie pěstování merlíku sahá až do 2. tisíciletí před našim letopočtem, některé archeologické výzkumy však odkazují už k období před 7 000 lety. Patří tedy mezi nejstarší kulturní rostliny. Zařazuje se mezi laskavcovité společně s červenou řepou, špenátem či lebedou. Inkové tuto pseudoobilninu považují za “matku zrn”. Slovo quinoa vzniklo španělským přepisem původního kečuánského (jazyk Inků) slova kinwa.

supersalát salát quinoa špalda brokolice mrkev fazolky zelené fazole hrášek ořechy oříšky pistácie mandle

Proč jíst quinou? Obsahuje vysoké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, hořčík, železo. Díky vysokému obsahu vápníku je vhodná pro vegany a lidi trpící intolerancí laktózy. Také je vhodná pro bezlepkovou dietu.

Supersalát s quinoou, špaldou a oříšky
Recipe Type: salát, příloha, snídaně & svačina
Prep time: 10 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 30 mins
Serves: 2-4
Ingredients
  • 100 g quinoy
  • 100 g špaldy
  • hrst zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
  • hrst hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • hrst drobných růžiček brokolice
  • 1 malá mrkev
  • 3 lžíce neloupaných mandlí
  • 1 lžíce nesolených arašídů
  • 3 lžíce pistácií
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžička chia semínek (nebo nemletého máku)
  • [br] Dressing:
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky rýžového octa nebo citronové šťávy
  • 1 1/2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce medu nebo sirupu z agáve
  • 1 lžíce vody
Instructions
  1. Quinou a špaldu propláchneme vodou a uvaříme v hrnku mírně osolené vody na skus (15-20 min; nejlépe zvlášť).
  2. V jiném hrnci přivedeme k varu vodu a na 3 minuty do ní vhodíme fazolky, hrášek a brokolici. Pak dáme zchladit do ledové vody, aby zelenina neztratila barvu.
  3. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kostičky.
  4. Oříšky a dýňová semínka zlehka opražíme nasucho.
  5. V malé uzavíratelné skleničce smícháme prolisovaný česnek, zázvor, olej, ocet, sojovou omáčku a med a dobře protřepeme.
  6. V míse smícháme uvařenou a slitou quinou a špaldu, zeleninu, oříšky, semínka a dressing.
  7. Salát podáváme vychlazený (zhruba 5 minut před jídlem vytáhneme z lednice).
Notes
Podáváme jako hlavní jídlo (např. po polévce nebo s pečivem) nebo jako přílohu.[br]Můžeme přidat i několik lžic uvařené/konzervované cizrny či fazolí.[br]Nejlepší je na druhý den – uleželý i s dressingem.[br]Porce 100 g obsahuje okolo 150 kcal.
3.2.2885

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, do 400 kcal, hlavní chod, přílohy, salát, snídaně & svačina, vegan, vegetariánské, zelenina Tagged With: dinner party, piknik

« Smoothie s grepem, okurkou a kiwi
Slané muffiny se sušenými rajčaty a olivami »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

srnčí na víně

Srnčí dušené v červeném víně

Tip na výlet

whoopie pies kakaové piškoty měkké sušenky dortíčky citronový krém

Whoopie pies s citronovým krémem

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček