Je to víceméně recept na salát, který si můžete bez práce koupit v Marks&Spencer. Jenže já ho mám tak moc ráda, že jsem ho chtěla připravit i doma. Podle složení jsem nakoupila suroviny a salát jsem uvařila, namíchala a snědla. Je ideální do krabičky na oběd či na svačinu, i na rodinnou večeři nebo víkendový brunch. (Trochu to leze do zubů, tak hojně zapíjejte. :) )
Kde co seženete? Špaldu (nejlépe tu, co má na sobě napsáno, že je za 20 minut hotová) a quinou (bílou, červenou, černou či mix) například v dm drogerii, obchodech se zdravou výživou nebo bio potravinami. Tam seženete i chia semínka. Ostatní suroviny jsou běžně dostupné.
Něco teorie… Quinoa [kínwá/kínoua] – merlík chilský, lat. Chenopodium quinoa, pochází z jihoamerických And. Je to jednoletá rostlina vysoká 1 – 2 metry, má zelené až fialové listy podle stáří. Kvete od května do října a sklízí se přes červenec a srpen. Plodem je nažka velká 1 – 2,6 mm a obalená povlakem obsahující saponiny, které způsobují hořkost. Povlak se proto obrušuje, nebo je odstraněn máčením. Semena s povlakem mají barvu ve škále od žluté, přes červenou, až k fialové, čistá semena pak mají barvu bílou. Pěstuje se například v Bolívii, Peru, Chile, Ekvádoru. Historie pěstování merlíku sahá až do 2. tisíciletí před našim letopočtem, některé archeologické výzkumy však odkazují už k období před 7 000 lety. Patří tedy mezi nejstarší kulturní rostliny. Zařazuje se mezi laskavcovité společně s červenou řepou, špenátem či lebedou. Inkové tuto pseudoobilninu považují za “matku zrn”. Slovo quinoa vzniklo španělským přepisem původního kečuánského (jazyk Inků) slova kinwa.
Proč jíst quinou? Obsahuje vysoké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, hořčík, železo. Díky vysokému obsahu vápníku je vhodná pro vegany a lidi trpící intolerancí laktózy. Také je vhodná pro bezlepkovou dietu.
- 100 g quinoy
- 100 g špaldy
- hrst zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
- hrst hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- hrst drobných růžiček brokolice
- 1 malá mrkev
- 3 lžíce neloupaných mandlí
- 1 lžíce nesolených arašídů
- 3 lžíce pistácií
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 lžička chia semínek (nebo nemletého máku)
- [br] Dressing:
- 1 malý stroužek česneku
- 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky rýžového octa nebo citronové šťávy
- 1 1/2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce medu nebo sirupu z agáve
- 1 lžíce vody
- Quinou a špaldu propláchneme vodou a uvaříme v hrnku mírně osolené vody na skus (15-20 min; nejlépe zvlášť).
- V jiném hrnci přivedeme k varu vodu a na 3 minuty do ní vhodíme fazolky, hrášek a brokolici. Pak dáme zchladit do ledové vody, aby zelenina neztratila barvu.
- Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kostičky.
- Oříšky a dýňová semínka zlehka opražíme nasucho.
- V malé uzavíratelné skleničce smícháme prolisovaný česnek, zázvor, olej, ocet, sojovou omáčku a med a dobře protřepeme.
- V míse smícháme uvařenou a slitou quinou a špaldu, zeleninu, oříšky, semínka a dressing.
- Salát podáváme vychlazený (zhruba 5 minut před jídlem vytáhneme z lednice).
Leave a Reply