Jak vypadají zdravé sušenky, které skvěle chutnají? Přesně takhle. Místo cukru je v nich banán a brusinky, místo mouky vločky a mleté oříšky, místo másla kokosový olej. Zabalte si jich pár s sebou na svačinu do školy, do práce, na cestování, na výlet, … Až budete mít hladovou krizi, rozhodně vás potěší!
Proč je dobré jíst vločky? Absorbují tekutiny, což zpomaluje proces trávení a zasytí tak na delší dobu. Fajn jsou proto k snídani nebo ke svačině. Jsou také dobré k udržení zdravé hladiny cholesterolu a cukru v krvi i snížení krevního tlaku. Navíc obsahují vlákninu, která dobře čistí střeva. Pokud seženete ovesné vločky, které nejsou kontaminované pšenicí, ječmenem nebo žitem, jsou bezpečné i pro bezlepkovou dietu.
Jaké ty sušenky vlastně jsou? Nejsou nijak zvlášť sladké, ale mají příjemnou chuť. Na povrchu jsou křupavé a uvnitř měkké, díky brusinkám navíc šťavnaté. Trocha čokolády je skvělou “třešničkou”, kterou si nezapomeňte dopřát.
- 2 zralé banány
- 2 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce mandlového másla
- 150 g vloček (např. ovesných, špaldových, rýžových, pohankových, …)
- 60 g mandlové mouky
- špetka solí
- 1/4 lžičky zázvoru
- 1/4 lžičky skořice
- 100 g brusinek
- kousek kvalitní hořké čokolády – nemusí být
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- Banány rozmačkáme a smícháme s kokosovým olejem.
- Vločky smícháme s mandlovou moukou, solí, kořením a brusinkami.
- Mokré a suché suroviny smícháme a vytvoříme těsto.
- Namočíme si ruce, aby se těsto nelepilo a tvoříme centimetr vysoké placičky o průměru asi 5 cm. Pokládáme je na plech kousek od sebe.
- Pečeme přibližně 15 minut.
- Sušenky necháme minutu až dvě vychladnout na plechu, pak je přendáme na mřížku, kde je necháme do úplného vychladnutí.
- Sušenky můžeme ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
- Vychladlé sušenky uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.
Leave a Reply