tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Sýrový toast s jablkem (Welsh rarebit)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Procházela jsem si stránky M&S a narazila jsem na sýrový toast s jablkem. To jsem prostě chtěla k večeři. V názvu bylo “rarebit”, což vím, že patří k druhému slovu “Welsh” a dohromady to dává právě sýrový toast. Hledala jsem, jak ho dělá Jamie Oliver, co píšou jinde na internetu a co by se mi tedy nejvíc líbilo. A tak jsem vzala chleba, sýr a pár dalších velmi britských ingrediencí, všechno jsem to zapekla, a pak jen mlaskala blahem. :) Zkuste to, je to na pár minut a je to paráda.

welsh rarebit čedar sýr toust toast zapečený jablko cider britský velšský chléb

Recept na “velšského králíčka” (rarebit je zkomoleninou slova rabbit – králík) byl zaznamenán v roce 1747 v kuchařce The Art of Cookery od Hannah Glasse. Zněl zhruba takto: opeč chleba z obou stran, ukroj plátek sýra velký jako krajíc chleba, opeč ho z jedné strany, dej ho opečenou stranou na chléb a společně opeč dozlatova.

welsh rarebit čedar sýr toust toast zapečený jablko cider britský velšský chléb

Toto jídlo patřilo hlavně na klasické hospodské menu od 18. století. Tradičně je připravován z čedaru, typicky britského sýra, a bílého chleba. Nastrouhaný sýr se ochucuje kořením (pepřem, chilli, paprikou), pivem nebo ciderem, worcesterem či hořčicí. Někdy se rozpouští na omáčku a poté dává na chléb, jindy se na něj dá přímo a zapéká (jako v tomto receptu).
welsh rarebit čedar sýr toust toast zapečený jablko cider britský velšský chléb
Sýrový toast s jablkem (Welsh rarebit)
Cuisine: britská
Prep time: 5 mins
Cook time: 10 mins
Total time: 15 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 2 silnější krajíce chleba
  • 1 lžíce másla + 2 lžičky na namazání chleba
  • 1/2 lžičky hořčičného prášku (nebo hořčice)
  • 1/2 lžičky worcesteru + pár kapek nakonec
  • 4 lžičky cideru
  • 100 g čedaru
  • 1/2 jablka
Instructions
  1. Krajíce chleba zlehka namažeme máslem a dáme pod gril opéct z obou stran (zhruba 3 minuty z každé strany).
  2. Máslo rozpustíme, přidáme hořčici, worcester, cider a promícháme.
  3. Sýr nastrouháme a přidáme ochucené máslo. Směs dobře promícháme, aby se spojila.
  4. Jablko nakrájíme na měsíčky.
  5. Na opečený chléb dáme část sýrové směsi, poklademe jablkem a přidáme zbytek sýru.
  6. Zapečeme pod grilem asi 5-8 minut, až se sýr rozpustí. Na ještě horký toast můžeme kápnout trochu worcesteru.
  7. Podáváme teplé nebo vlažné, nejlépe s vychlazeným ciderem.
3.2.2885

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, ovoce, snídaně & svačina, vegetariánské Tagged With: britská kuchyně, jablka

« “Povánoční” sedvič s kuřetem
Domácí vanilkový puding »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

tarte tatin

Tarte Tatin

Tip na výlet

Praha: moje nejoblíbenější letní zákoutí

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček