Procházela jsem si stránky M&S a narazila jsem na sýrový toast s jablkem. To jsem prostě chtěla k večeři. V názvu bylo “rarebit”, což vím, že patří k druhému slovu “Welsh” a dohromady to dává právě sýrový toast. Hledala jsem, jak ho dělá Jamie Oliver, co píšou jinde na internetu a co by se mi tedy nejvíc líbilo. A tak jsem vzala chleba, sýr a pár dalších velmi britských ingrediencí, všechno jsem to zapekla, a pak jen mlaskala blahem. :) Zkuste to, je to na pár minut a je to paráda.
Recept na “velšského králíčka” (rarebit je zkomoleninou slova rabbit – králík) byl zaznamenán v roce 1747 v kuchařce The Art of Cookery od Hannah Glasse. Zněl zhruba takto: opeč chleba z obou stran, ukroj plátek sýra velký jako krajíc chleba, opeč ho z jedné strany, dej ho opečenou stranou na chléb a společně opeč dozlatova.

- 2 silnější krajíce chleba
- 1 lžíce másla + 2 lžičky na namazání chleba
- 1/2 lžičky hořčičného prášku (nebo hořčice)
- 1/2 lžičky worcesteru + pár kapek nakonec
- 4 lžičky cideru
- 100 g čedaru
- 1/2 jablka
- Krajíce chleba zlehka namažeme máslem a dáme pod gril opéct z obou stran (zhruba 3 minuty z každé strany).
- Máslo rozpustíme, přidáme hořčici, worcester, cider a promícháme.
- Sýr nastrouháme a přidáme ochucené máslo. Směs dobře promícháme, aby se spojila.
- Jablko nakrájíme na měsíčky.
- Na opečený chléb dáme část sýrové směsi, poklademe jablkem a přidáme zbytek sýru.
- Zapečeme pod grilem asi 5-8 minut, až se sýr rozpustí. Na ještě horký toast můžeme kápnout trochu worcesteru.
- Podáváme teplé nebo vlažné, nejlépe s vychlazeným ciderem.
Leave a Reply