tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Tarte Tatin

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Tenké těsto, spousta jablek a sladký karamel. Lahodná chuť a vůně Francie s lehkým exotickým šmrncem. Tímto koláčem oslníte nejen své české přátele, ale ocení ho i rodilý Francouz. Pekla jsem ho několikrát, naposledy včera a dnes. O víkendu u nás bylo pár kamarádů a menu bylo francouzské (quiche s různými náplněmi, olivová tapenáda, jahodové tartaletky, sýry a právě tento tart). Nějaké fotky (jídla) můžete najít na Facebooku.

Tarte Tatin

Chtěla bych jen v krátkosti poděkovat všem současným i budoucím čtenářům svého blogu, který minulý týden oslavil dva roky od svého “uvaření”. :) Za poslední rok se něco změnilo a něco zůstalo při starém. Změnilo se – snad k lepšímu – pozadí blogu a styl fotek k receptům. Snažím se naučit, jak lépe aranžovat a fotit jídla (nové fotky dávám postupně jak sem na blog, tak na Facebook). Psaní blogu mě baví snad ještě víc než na začátku a pevně doufám, že Vás, čtenáře, baví ho číst. Bude mi ctí, když tyto “blogozeniny” oslavíte třeba s receptem Tarte Tatin.

Slavný francouzský koláč sester Stéphanie a Caroline Tatin vznikl, jako spousta jiných vynikajících pokrmů, náhodou a omylem. Sestry Tatin(ové) vedly v 80. letech 19. století Hotel Tatin ve středofrancouzském městě Lamotte-Beuvron. Jedna z historek popisující vznik koláče mluví o Stéphanie, která byla ten den přepracovaná a jablka na koláč opékala v karamelu poněkud déle, než bylo vhodné. Proto se koláč pokusila zachránít tím, že těsto přehrnula přes jablka v pánvi a celé to dala co nejrychleji péct. Po upečení koláč obrátila a voilà! Obrácený koláč si získal na oblibě nejen u běžných hotelových hostů, ale například i u malíře Claude Moneta, který se na něj vracel nejméně do doby, kdy od sester získal na jablečný tart recept. Díky němu a jeho příteli, kuchaři z pařížské restaurace Café de la Paix, se Tarte Tatin [tart tate’] proslavil nejen po celé Francii, ale i po celém světě.

Základem tohoto tartu jsou důkladně zkaramelizovaná jablka a jednoduché těsto – buď řídké z mouky a vody, listové, nebo křehké, jaké jsem připravila já. Recept jsem čerpala z kuchařky Bon appétit! aneb Lekce francouzské kuchyně z edice Apetit na cestách: Francie.

Tarte Tatin
Recipe Type: dezert
Cuisine: francouzská
Prep time: 60 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 1 hour 20 mins
Serves: 1 koláč
Ingredients
  • 100 g hladké mouky + na podsypání
  • 60 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička + 100 g třtinového cukru
  • 85 + 100 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky vody
  • 5 – 7 pevných, mírně nakyslých jablek
  • 3 tobolky kardamomu (rozmáčklé)
Instructions
  1. Mouky promícháme se solí a lžičkou cukru. Přidáme na kostičky nakrájených 85 g másla. Uděláme jemnou drobenku. Vejce rozšleháme se lžičkou vody a přidáme do drobenky. Vypracujeme kouli hladkého nelepivého těsta, kterou následně zploštíme. Disk zabalíme do fólie a dáme na cca 30 – 60 minut odležet do lednice.
  2. Vychlazené těsto vyválíme na plát o velikosti nádoby, ve které budeme koláč péct. Zlehka ho posypeme moukou, přeložíme na čtvrtiny, zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice.
  3. Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme jádřince.
  4. V pánvi, na mírném ohni, rozpustíme 110 g másla, přidáme 100 g třtinového cukru a kardamom. Za občasného zamíchání necháme cukr rozpustit. Vložíme do něj jablka. Máslo s cukrem necháme probublávat. Jablka občas promícháme, aby se dobře obalila směsí másla a cukru a společně dusíme asi 15 minut.
  5. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  6. Jablka buď urovnáme v pánvi, nebo je přendáme i s máslovým karamelem do jiné kulaté nádoby vhodné do trouby (např. do koláčové formy). Kardamom vytáhneme. Jablka překryjeme těstem, jehož okraje pod ně zahrneme (nebo natlačíme k okrajům). Těsto několikrát propíchneme vidličkou.
  7. Pečeme 15 – 20 minut dozlatova.
  8. Koláč necháme asi 15 minut odpočinout, pak jej opatrně překlopíme. Pokud je to potřeba, okraje uvolníme nožem. Pozor na karamel, který je velmi horký! Jablka, která se přichytila k pánvi/misce vrátíme zpět na koláč.
  9. Podáváme například se šlehačkou, crème fraîche nebo zmrzlinou.
Notes
Jablka: Vybírejte pevnou a spíše nakyslou odrůdu.[br]Těsto: Čím déle těsto necháváte odležet (např. i do druhého dne), tím hůře se bude válet. Po delší době (45 minut a více) chlazení těsto nechejte alespoň 10 minut při pokojové teplotě povolit. Okraje pak nebudou praskat.[br]Pečení: Přestože tradičně se Tarte Tatin peče v pánvi, v níž se karamelizovala jablka, není to nutné. Pokud takovou pánev nevlastníte, pak jablka přendejte do vhodné zapékací mísy/formy.[br]Otáčení: Při otáčení koláče buďte opravdu opatrní, karamelová omáčka může vytéct a je velmi horká. Pokud se hustoty omáčky bojíte (po vychlazení zhoustne), můžete jablka před pečením poprášit lžičkou hladké mouky.
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: dezert, ovoce, pro dlouhou chvíli Tagged With: čaj o páté, dinner party, jablka, oslava, piknik, Valentýn

« Thajská kuřecí polévka
Avokádové sušenky s čokoládou »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

bábovka bundt cake bundtcake kardamom pomeranč pomerančová kůra máslo bez šlehání nekynutá bez kynutí

Bábovka s pomerančem a kardamomem

Tip na výlet

Paříž Paris Francie France Tour Eiffel eiffelovka ajfelovka stromy černobílé černá bílá white black

Paříž: nejromantičtější město na světě v mlze, smogu a bordelu

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček