Tenké těsto, spousta jablek a sladký karamel. Lahodná chuť a vůně Francie s lehkým exotickým šmrncem. Tímto koláčem oslníte nejen své české přátele, ale ocení ho i rodilý Francouz. Pekla jsem ho několikrát, naposledy včera a dnes. O víkendu u nás bylo pár kamarádů a menu bylo francouzské (quiche s různými náplněmi, olivová tapenáda, jahodové tartaletky, sýry a právě tento tart). Nějaké fotky (jídla) můžete najít na Facebooku.
Chtěla bych jen v krátkosti poděkovat všem současným i budoucím čtenářům svého blogu, který minulý týden oslavil dva roky od svého “uvaření”. :) Za poslední rok se něco změnilo a něco zůstalo při starém. Změnilo se – snad k lepšímu – pozadí blogu a styl fotek k receptům. Snažím se naučit, jak lépe aranžovat a fotit jídla (nové fotky dávám postupně jak sem na blog, tak na Facebook). Psaní blogu mě baví snad ještě víc než na začátku a pevně doufám, že Vás, čtenáře, baví ho číst. Bude mi ctí, když tyto “blogozeniny” oslavíte třeba s receptem Tarte Tatin.
Slavný francouzský koláč sester Stéphanie a Caroline Tatin vznikl, jako spousta jiných vynikajících pokrmů, náhodou a omylem. Sestry Tatin(ové) vedly v 80. letech 19. století Hotel Tatin ve středofrancouzském městě Lamotte-Beuvron. Jedna z historek popisující vznik koláče mluví o Stéphanie, která byla ten den přepracovaná a jablka na koláč opékala v karamelu poněkud déle, než bylo vhodné. Proto se koláč pokusila zachránít tím, že těsto přehrnula přes jablka v pánvi a celé to dala co nejrychleji péct. Po upečení koláč obrátila a voilà! Obrácený koláč si získal na oblibě nejen u běžných hotelových hostů, ale například i u malíře Claude Moneta, který se na něj vracel nejméně do doby, kdy od sester získal na jablečný tart recept. Díky němu a jeho příteli, kuchaři z pařížské restaurace Café de la Paix, se Tarte Tatin [tart tate’] proslavil nejen po celé Francii, ale i po celém světě.
Základem tohoto tartu jsou důkladně zkaramelizovaná jablka a jednoduché těsto – buď řídké z mouky a vody, listové, nebo křehké, jaké jsem připravila já. Recept jsem čerpala z kuchařky Bon appétit! aneb Lekce francouzské kuchyně z edice Apetit na cestách: Francie.
- 100 g hladké mouky + na podsypání
- 60 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- špetka soli
- 1 lžička + 100 g třtinového cukru
- 85 + 100 g studeného másla
- 1 vejce
- 2 lžičky vody
- 5 – 7 pevných, mírně nakyslých jablek
- 3 tobolky kardamomu (rozmáčklé)
- Mouky promícháme se solí a lžičkou cukru. Přidáme na kostičky nakrájených 85 g másla. Uděláme jemnou drobenku. Vejce rozšleháme se lžičkou vody a přidáme do drobenky. Vypracujeme kouli hladkého nelepivého těsta, kterou následně zploštíme. Disk zabalíme do fólie a dáme na cca 30 – 60 minut odležet do lednice.
- Vychlazené těsto vyválíme na plát o velikosti nádoby, ve které budeme koláč péct. Zlehka ho posypeme moukou, přeložíme na čtvrtiny, zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice.
- Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme jádřince.
- V pánvi, na mírném ohni, rozpustíme 110 g másla, přidáme 100 g třtinového cukru a kardamom. Za občasného zamíchání necháme cukr rozpustit. Vložíme do něj jablka. Máslo s cukrem necháme probublávat. Jablka občas promícháme, aby se dobře obalila směsí másla a cukru a společně dusíme asi 15 minut.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Jablka buď urovnáme v pánvi, nebo je přendáme i s máslovým karamelem do jiné kulaté nádoby vhodné do trouby (např. do koláčové formy). Kardamom vytáhneme. Jablka překryjeme těstem, jehož okraje pod ně zahrneme (nebo natlačíme k okrajům). Těsto několikrát propíchneme vidličkou.
- Pečeme 15 – 20 minut dozlatova.
- Koláč necháme asi 15 minut odpočinout, pak jej opatrně překlopíme. Pokud je to potřeba, okraje uvolníme nožem. Pozor na karamel, který je velmi horký! Jablka, která se přichytila k pánvi/misce vrátíme zpět na koláč.
- Podáváme například se šlehačkou, crème fraîche nebo zmrzlinou.
Leave a Reply