tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Tipy na vánoční dárky pro foodies

By Šárka Hubáček 2 Comments

Protože se mnou nikdo nechce slavit Saturnálie, slavím Vánoce, stejně jako naprostá většina Česka. Za zvyk obdarovávání však vděčíme právě našim pohanským (římským) předkům, kteří si 23. prosince dávali dárky. Ale ne ledajaké – protože Saturnálie byly oslavou i svobody – mezi časté dárky patřily hliněné nebo voskové figurky zvané sigillaria. Tyto drobné a univerzální dárky nepoukazovaly na společenský status dárce a byly tak velmi “bezpečné”. Sigillaria byly dárkem dokonce i pro otroky. Děti dostávaly hračky, stejně jako je tomu dnes. Pokud se dárce chtěl vytáhnout, mohl své blízké obdarovat parfémem, psací tabulkou, kostkou, papouškem, prasetem, lampou, nožem, párátkem, lžící, oblečením, knihou i klobásou.

christmas cookies cutters

Tak jsem se vykecala a teď pár tipů, čím můžete obdarovat své blízké, kteří jsou zatížení na jídlo. :) Jsou to buď mnou ozkoušené věci nebo to, co bych si sama přála dostat.

Jedlé dárky

Skvělým a naprosto jednoduchým dárkem je koření. Můžete koupit pěkné balení nebo jen pytlíčky a ty přesypat do kořenek nebo skleniček s hezkým uzávěrem. Můžete tak darovat i doma vyrobené směsi (pumpkin pie spice, bylinková sůl na ryby, ostrá směs na kuřecí křídla, čajová směs na punč, …), které určitě potěší dvojnásobně.

Čaj je praktičtější než káva, protože déle vydrží. Pokud však víte, že kávu darujete během krátké doby (zrnka by se měla zpracovat během 15 dní – záleží však na balení; mletá káva však během 15 minut – proto raději darujte zrnka s mlýnkem), nebojte se toho. Nejraději kupuji čaj v Oxalisu a kávu v kavárnách (např. Ema Espresso Bar). Co se týče druhů, vyznám se jen v čajích – osobně miluji jasmínové, zelené a kvetoucí čaje, ze směsí pak rooibos a maté.

Dárkové balíčky můžou být skvělé, ale i pěkný prů… no ne úplně pěkný dárek. Pokud chcete koupit hotový balík, vybírejte v opravdu dobrých ochodech. Pokud jim moc nevěříte, ale potřebujete tip, co do balíčku dát, zkusím Vás inspirovat:

  • sýry s ořechy a vínem budou ideální pro romantický večer; darovat můžete i prkénko nebo nůž na sýr
  • paštika sice potřebuje chlad, ale tu chvíli při darování vydrží; k ní se bude hodit brusinkový nebo ostružinový džem a nějaké dobré krekry (vydrží déle než pečivo); k tomuto dárku se hodí například mazací nůž nebo lžička na marmeládu
  • nutella s domácí vánočkou by potěšila i mě; přidejte dlouhou lžičku na nabírání nutelly
  • cider můžete darovat s jablky nebo klobásami – buď vtipně nebo prakticky; stejně jako k vínu i sem se hodí otvírák
  • pro čaj o páté potřebujete černý čaj, cukr, mléko (vzhledem k trvanlivosti nejspíš vynechte) a sušenky – typické jsou skotské shortbread; pokud je to pořád málo, přidejte pěkný set hrníčku a konvičky, cukřenku nebo konvičku na mléko
  • pro svařené víno je pak ideální láhev dobrého vína (krabicové funguje taky, ale vypadá blbě), směs koření zabalená v pytlíčcích a bio pomeranč; dva hrníčky se zimním motivem nebo snad i ty z nějakého vánočního trhu určitě doladí atmosféru

christmas vánoce

Knihy

Kuchařek je v knihkupectví i na internetu víc než dost. Pokud objednáváte ze zahraničí, nejspíš přijdou až po Vánocích. Doporučím tedy knihy, které seženete u nás. Letos se na pulty dostaly i foodblogerské počiny: Menu podle Koko, Rok v kuchyni od Kitchenette a Kuchařka ze Svatojánu. Fajn jsou i kuchařky od Romana Vaňka (nové Snadno & rychle). Česky vyšlo Umění francouzské kuchyně od Julie Child nebo Vařte chytře jako Jamie (Save with Jamie). Vyšla i kuchařka Ládi Hrušky, ale tu bych nepřála sobě ani nikomu jinému.

Pokud byste chtěli darovat knihu mně, potěšily by mě Dějiny jídla ve 100 receptech, recepty z Herbáře nebo veganská kuchařka – jednu jsem měla, ale dala jsem ji mámě (fajn vypadá i tahle). :) (Nejstarší brácha je vegan a pečení bez vajec, másla a mléka mi zatím až tak dobře nejde.)

kucharky (1)

Za Albert kuchařkou se schovávají Sýry na vašem stole a šéf na grilu. V knihovničce navíc zrovna nebyla kniha The Curious History of Food and Drink a Great British Food.

kucharky (2)

Vzadu se schovává kuchařka Cheesecakes od Hannah Miles a dvě malé z LEON – Smoothies, Juices & Cocktails; Breakfast & Brunch, za Pies je malá německá kuchařka, úplně vpravo na fotce chybí čokoládové recepty, Easy Peasy Meals, Naše francouzská kuchyně a Chefparade kuchařka.

kucharky (3)

Předplatné

Zajímavým typem dárků je předplatné. Nemusí to být jen časopis (F.O.O.D., Apetit, Gurmet a La Cucina Italiana jsou podle mého fajn), ale i předplatné vína (Dvě deci, Znovín, Wine World), zrnkové kávy (Doubleshot, Čerstvá káva, La Boheme Cafe, Mamacoffee), čaje (Meetea, Ochutnej čaj, Tastea) nebo Zajíců v krabici. Kromě časopisů nemám s předplatným žádné zkušenosti a tipy jsou čistě to, co jsem vygooglila (až na Zajíce, na ty jsem četla hodně chvály).

christmas vánoce

Zbytečnosti

Spousta kuchyní překypuje věcmi, které se používají málokdy, ale pořád se tam vejde pár věcí. Mám ráda svoji škrabku na citrusy, kuličkovač na meloun (je super na dávkování těsta na cake pops, na vykrajování jádřinců nebo mini kopečky zmrzliny), “škrabku” na sýr, kterou se dá krájet i ztuhlé máslo a teploměr do masa (využití má i na vodu na čaj). Taky spotřebuji poměrně hodně mašlovaček (silikonové jsou fajn, ale klasické z peří jsou na buchty nejlepší) a jednorázových cukrářských sáčků (jdou umýt a použít znova, ale občas jsou moc mastné). Využití bych našla pro odpeckovač třešní a ozdobný váleček na těsto.

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: jak pejsek s kočičkou..., Vánoce Tagged With: Vánoce

« Mincemeat (ovocná směs)
Snickerdoodles (skořicové sušenky) »

Comments

  1. Lula says

    12.12.2014 at 12:08

    Čaje a káva jsou u mě taková klasika. Já letos budu dávat i domácí zavařeniny a pro kamarádku mám novou kuchařku od Romana Vaňka. Ty “zbytečnosti” v posledním odstavci se mi líbí. Takové vychytávky do kuchyně se hodí vždycky :) Sestra zařizuje novou kuchyň, tak jí ještě něco vyberu. Zatím pro ní mám takovéhle misky s bambusovým podnosem, o které si přímo řekla http://www.utc.cz/cs/misa–bambusovy-podnos-keramika/341824p/ :)

    Reply
    • Šárka Hubáčková says

      14.12.2014 at 23:07

      Ten podnos vypadá moc hezky. :) Kuchařka od Vaňka by se mi taky líbila, snad nějakou (klidně i od někoho jiného) pod stromečkem taky najdu. A zavařeniny obdivuju, moc svým zavařovacím schopnostem nevěřím, takže když už něco udělám, radši to mám v lednici a rychle to spotřebujeme. Určitě budou mít obdarovaní radost. :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

salát chřest

Salát se zeleným chřestem a slaninou

Tip na výlet

energetické tyčinky energy bars bites mandle vlašské ořechy kokos rozinky bez datlí kokos kakao skořice chilli bez cukru bez medu bez lepku bez mléka bezlepkový bezlaktózový

Kakao & kokos (energetické) tyčinky

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček