tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Tortilla

By Šárka Hubáček 2 Comments

Není to [tortyla], ale [tortyja]. Proč? Protože je to španělské slovo pro mexickou chlebovou placku. V každé zemi dostanete sice něco jiného, ale určitě to bude k jídlu. Zabalit si do tortilly můžete kde co a nemusíte se ani držet domovské mexické kuchyně.

Tortilla

tortilla příprava

Placka tortilla se vyrábí z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Ve španělštině tortilla znamená malý dort, nicméně španělská tortilla vypadá jinak než ta mexická – ve Španělsku je to vysoká omeleta s bramborami a dalšími přísadami. Tato nekynutá chlebová placka se tradičně připravovala v celém Mexiku z kukuřičné mouky. Až příjezd Španělů obohatil americkou kuchyni o mouku pšeničnou. Jsou velice (až převelice) podobné indickým chapati [čapátí] i dalším nekynutým chlebovým plackám. Tortilla obvykle slouží a sloužila k balení jídla, má poměrně neutrální chuť, je ohebná a vláčná. Tortillové chipsy, které se namáčejí do omáček mole se připravují tak, že kukuřičná tortilla se nakrájí na trojúhelníčky, které se následně osmaží a tím zkřehnou a zkřupaví.

tortilla příprava

Tortilla
Recipe Type: příloha
Cuisine: mexická
Prep time: 10 mins
Cook time: 5 mins
Total time: 15 mins
Serves: 6 ks
Ingredients
  • 190 g hladké mouky + na vyválení
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 125 ml horké vody
  • 40 ml oleje
Instructions
  1. Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl a prášek do pečiva. Přilijeme horkou vodu a olej a zpracujeme hladké vláčné těsto.
  2. Těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Z nich uděláme kulaté bochánky, které obalíme moukou a vyválíme co nejtenčí – až průhledné – placky. (Mezitím, co placky vyvalujeme, hotové již můžeme opékat na pánvi.)
  3. Pánev na sucho rozpálíme. Placky na ní opékáme z každé strany minutu, první placky maximálně dvě minuty. Jakmile začnou puchýřky z opékané strany tmavnout, otočíme.
  4. Ihned podáváme nebo zabalíme do alobalu.
Notes
Celozrnná nebo kukuřičná varianta: 50 – 90 g hladké mouky nahradíme celozrnnou nebo polohrubou kukuřičnou moukou.[br][br]Uchováváme po krátkou dobu zabalené v alobalu, pro delší uchování zamrazíme.[br]Před dalším použitím placky postříkáme zlehka vodou a dáme na půl minuty nahřát do teplé trouby. Tortilly tak změknou a nebudou se lámat.[br]Hotové tortilly můžeme zamrazit. Vychladlé je důkladně zabalíme do fólie. Před dalším použitím je necháme rozmrznout a nahřejeme jako čerstvé tortilly.
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, pečivo, přílohy

« Pstruh se salátem z rukoly
Tortilla s kuřecím masem a zeleninou »

Comments

  1. toffo says

    27.01.2016 at 20:30

    Takový recept se mi zrovna hodí, díky!

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      27.01.2016 at 22:01

      To mám radost, ať chutnají! :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Oktoberfest 2015 Wiesn Theresienwiese podzim obilí květina tuplák pivo pivní festival

Oktoberfest 2015: jak se stát Bavorem během jednoho piva

Tip na výlet

Colgan Jenny Little Beach Street Bakery

Z mojí knihovny: Little Beach Street Bakery / Summer at Little Beach Street Bakery (Jenny Colgan)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček