Není to [tortyla], ale [tortyja]. Proč? Protože je to španělské slovo pro mexickou chlebovou placku. V každé zemi dostanete sice něco jiného, ale určitě to bude k jídlu. Zabalit si do tortilly můžete kde co a nemusíte se ani držet domovské mexické kuchyně.
Placka tortilla se vyrábí z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Ve španělštině tortilla znamená malý dort, nicméně španělská tortilla vypadá jinak než ta mexická – ve Španělsku je to vysoká omeleta s bramborami a dalšími přísadami. Tato nekynutá chlebová placka se tradičně připravovala v celém Mexiku z kukuřičné mouky. Až příjezd Španělů obohatil americkou kuchyni o mouku pšeničnou. Jsou velice (až převelice) podobné indickým chapati [čapátí] i dalším nekynutým chlebovým plackám. Tortilla obvykle slouží a sloužila k balení jídla, má poměrně neutrální chuť, je ohebná a vláčná. Tortillové chipsy, které se namáčejí do omáček mole se připravují tak, že kukuřičná tortilla se nakrájí na trojúhelníčky, které se následně osmaží a tím zkřehnou a zkřupaví.
- 190 g hladké mouky + na vyválení
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 125 ml horké vody
- 40 ml oleje
- Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl a prášek do pečiva. Přilijeme horkou vodu a olej a zpracujeme hladké vláčné těsto.
- Těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Z nich uděláme kulaté bochánky, které obalíme moukou a vyválíme co nejtenčí – až průhledné – placky. (Mezitím, co placky vyvalujeme, hotové již můžeme opékat na pánvi.)
- Pánev na sucho rozpálíme. Placky na ní opékáme z každé strany minutu, první placky maximálně dvě minuty. Jakmile začnou puchýřky z opékané strany tmavnout, otočíme.
- Ihned podáváme nebo zabalíme do alobalu.
Takový recept se mi zrovna hodí, díky!
To mám radost, ať chutnají! :)