tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Tvarohový koláč s borůvkami a čokoládovým korpusem

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Hutný čokoládový korpus, svěží krémová náplň a borůvky. Co víc si přát? Snad jen, aby už opravdu začalo teplé a prosluněné jaro. Tenhle koláč v sobě skrývá takové to zimní “comfort food”, ale oceníte ho bezpochyby i v teplejších měsících. Recept kombinuje německý Quarkkuchen a americké brownies. A musím říct, že si spolu chutnají skvěle!

tvarohový koláč quarkkuchen brownies čokoláda tvaroh borůvky pečený cheesecake

Tvarohové koláče na plech v Německu frčí, tedy především v jeho střední a severní části. Käsekuchen/Quarkkuchen se připravuje buď z čerstvých krémových sýrů (Käse) nebo z tvarohu (Quark). Moc velký rozdíl mezi nimi není, takže pro tvarohový koláč se tady běžně setkáte s obecnějším označením Käsekuchen, ale někdy i anglickým cheesecake. Podobný typ koláče se v německých kuchařkách začal objevovat někdy na konci 16. století. Jejich variace jsou rozmanité: pečou se buď s těstem nebo bez (ano, notná dávka tvarohového krému se jednoduše vlije do formy a upeče), s drobenkou (často právě čokoládovou), ovocem, sněhovou čepicí nebo jen tak.

tvarohový koláč quarkkuchen brownies čokoláda tvaroh borůvky pečený cheesecake Na první pohled se zdá, že je toho hodně, taky se mi zdálo, když jsem nalívala těsto do formy a v míse jsem míchala krém. Ale nenechte se zmást. Mám malý pekáček o rozměrech asi 20×25 cm s výškou necelých 5 cm. Pod okrajem zbylo ještě 1,5 centimetru místa, takže koláč z formy nepřetíká. Navíc tvarohová vrstva nenaběhne, jen ztuhne. Až schováte koláč do lednice, trochu se na povrchu svraští, ale to ničemu nevadí. A že korpus vypadá, že se mi nepovedl? :) Je to těsto podobné brownies, které je hutné a mokré. A pokud máte raději více ovoce, nebojte se jím tvarohový krém posypat pořádně.

tvarohový koláč quarkkuchen brownies čokoláda tvaroh borůvky pečený cheesecake

Tvarohový koláč s borůvkami a čokoládovým korpusem
Prep time: 20 mins
Cook time: 1 hour 15 mins
Total time: 1 hour 35 mins
Serves: 12-16 kousků
Ingredients
  • Těsto:
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • [br]Náplň:
  • 750 g měkkého tvarohu (z vaničky)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu nebo semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • pár lžic mléka
  • hrst mražených borůvek a/nebo malin
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Menší plech (cca 20×25 cm) vyložíme pečicím papírem.
  2. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme kakao a cukr a dobře rozmícháme. Necháme vychladnout.
  3. Vejce vyšleháme do pěny. Opatrně vlijeme rozpuštěnou čokoládu a promícháme.
  4. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva a prosijeme k tekuté směsi. Opatrně, ale dobře promícháme.
  5. Těsto nalijeme na plech a pečeme zhruba 10-15 minut. Pak necháme vychladnout.
  6. Mezitím smícháme všechny suroviny na náplň kromě ovoce. Mléko přidáváme podle potřeby, aby vznikl hladký krém.
  7. Tvarohový krém rozetřeme na korpus a poklademe ovocem.
  8. Pečeme na 160 °C přibližně hodinu, až náplň ztuhne. Po upečení pootevřeme dvířka a koláč necháme 1-2 hodiny chladnout v troubě.
  9. Koláč uchováváme v lednici a podle chuti můžeme před podáváním poprášit moučkovým cukrem.
Notes
Malé borůvky (nebo třeba kuličky rybízu) je lepší dávat po třech, velké borůvky, maliny nebo černý rybíz po jedné kuličce. Vypadají pak jako kytičky nebo puntíky. :)
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: čokoláda, dezert, ovoce, pro dlouhou chvíli, snídaně & svačina, vanilka Tagged With: čaj o páté, Německo, oslava, piknik, pro děti, Valentýn

« Citronové smoothie s vločkami a chia
Linecké koláčky s jahodami »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Fish&Chips

Fish&Chips (Ryba s hranolky)

Tip na výlet

Piškot

Piškot s malinami a kokosem

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček