Hutný čokoládový korpus, svěží krémová náplň a borůvky. Co víc si přát? Snad jen, aby už opravdu začalo teplé a prosluněné jaro. Tenhle koláč v sobě skrývá takové to zimní “comfort food”, ale oceníte ho bezpochyby i v teplejších měsících. Recept kombinuje německý Quarkkuchen a americké brownies. A musím říct, že si spolu chutnají skvěle!
Tvarohové koláče na plech v Německu frčí, tedy především v jeho střední a severní části. Käsekuchen/Quarkkuchen se připravuje buď z čerstvých krémových sýrů (Käse) nebo z tvarohu (Quark). Moc velký rozdíl mezi nimi není, takže pro tvarohový koláč se tady běžně setkáte s obecnějším označením Käsekuchen, ale někdy i anglickým cheesecake. Podobný typ koláče se v německých kuchařkách začal objevovat někdy na konci 16. století. Jejich variace jsou rozmanité: pečou se buď s těstem nebo bez (ano, notná dávka tvarohového krému se jednoduše vlije do formy a upeče), s drobenkou (často právě čokoládovou), ovocem, sněhovou čepicí nebo jen tak.
Na první pohled se zdá, že je toho hodně, taky se mi zdálo, když jsem nalívala těsto do formy a v míse jsem míchala krém. Ale nenechte se zmást. Mám malý pekáček o rozměrech asi 20×25 cm s výškou necelých 5 cm. Pod okrajem zbylo ještě 1,5 centimetru místa, takže koláč z formy nepřetíká. Navíc tvarohová vrstva nenaběhne, jen ztuhne. Až schováte koláč do lednice, trochu se na povrchu svraští, ale to ničemu nevadí. A že korpus vypadá, že se mi nepovedl? :) Je to těsto podobné brownies, které je hutné a mokré. A pokud máte raději více ovoce, nebojte se jím tvarohový krém posypat pořádně.
- Těsto:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 100 g cukru
- 3 vejce
- 50 g hladké mouky
- špetka soli
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- [br]Náplň:
- 750 g měkkého tvarohu (z vaničky)
- 2 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu nebo semínka z 1/2 vanilkového lusku
- 2 lžičky citronové kůry
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- pár lžic mléka
- hrst mražených borůvek a/nebo malin
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Menší plech (cca 20×25 cm) vyložíme pečicím papírem.
- Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme kakao a cukr a dobře rozmícháme. Necháme vychladnout.
- Vejce vyšleháme do pěny. Opatrně vlijeme rozpuštěnou čokoládu a promícháme.
- Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva a prosijeme k tekuté směsi. Opatrně, ale dobře promícháme.
- Těsto nalijeme na plech a pečeme zhruba 10-15 minut. Pak necháme vychladnout.
- Mezitím smícháme všechny suroviny na náplň kromě ovoce. Mléko přidáváme podle potřeby, aby vznikl hladký krém.
- Tvarohový krém rozetřeme na korpus a poklademe ovocem.
- Pečeme na 160 °C přibližně hodinu, až náplň ztuhne. Po upečení pootevřeme dvířka a koláč necháme 1-2 hodiny chladnout v troubě.
- Koláč uchováváme v lednici a podle chuti můžeme před podáváním poprášit moučkovým cukrem.
Leave a Reply