tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Uzená polévka s hráškem a máslovými knedlíčky

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Když jsem si četla recept na tuto polévku, uvědomila jsem si, jak jsou si česká a britská kuchyně v mnoha ohledech podobné. Obě jsou založené na mase, bramborách, omáčkách a obě jsou silně ovlivněné dalšími kuchyněmi. Ta britská ze všech koutů světa (od Indie po Itálii), česká spíš od sousedů (velký vliv měla rakousko-uherská kuchyně).

polévka hrášková hrášek uzené uzená vývar zelenina knedlíčky maso

Přestože v kuchařce se jmenuje “Skromná hrachovka s uzeným … tucet malých knedlíčků”, hrách je podle mě diametrálně odlišný od hrášku. A navíc je to spíš vývar z uzeného, ne hrášková polévka. Při vaření se rozhodně nemusíte bát množství surovin – pokud bude něčeho méně a něčeho více, nic se nestane. Hlavně zkuste sehnat opravdu dobré suroviny, ať je ten vývar co nejlepší.

polévka hrášková hrášek uzené uzená vývar zelenina knedlíčky maso

Recept v původní podobě najdete v kuchařce Jamieho Olivera “Moje Velká Británie” (v originále “Jamie’s Great Britain”). Knedlíčků by mělo být 12, ale byly by obří, proto doporučuji spíš 20-24 kousků. Vyzkoušet můžete i vaření v páře – pokud se Vám to (ne)povede, napište mi do komentářů. :)

polévka hrášková hrášek uzené uzená vývar zelenina knedlíčky maso

Ač se to nezdá, polévka je hustá – je v ní hodně masa, zeleniny a zahustí ji i knedlíčky, které se v ní vaří. Až ji ochutnáte, určitě si budete chtít přidat, protože je neuvěřitelně dobrá. Můžete si ji dát nejen jako první chod nebo předkrm, ale i syté hlavní jídlo.

Uzená polévka s hráškem a máslovými knedlíčky
Recipe Type: Polévka
Cuisine: Britská
Prep time: 20 mins
Cook time: 2 hours
Total time: 2 hours 20 mins
Serves: 6-10 porcí
Ingredients
  • Knedlíčky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 1 lžička jemně nasekaného rozmarýnu
  • muškátový oříšek
  • 100 g studeného másla
  • [br]Polévka
  • 2 střední cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru nebo silnější plátek bulvového celeru
  • 3 velké mrkve
  • 3 bobkové listy
  • 600 g uzeného masa
  • 400-500 g mraženého hrášku
  • 3 snítky rozmarýnu
  • kůra z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
Instructions
  1. Knedlíčky připravíme z hladké mouky, kterou smícháme s práškem do pečiva, solí, rozmarýnem a muškátovým oříškem.
  2. Do mouky přidáme nahrubo nastrouhané máslo a uděláme drobenku. Přidáme vodu a zpracujeme nelepivé těsto.
  3. Z těsta vypracujeme cca 20 knedlíčků, které dáme do lednice, dokud je nebudeme potřebovat.
  4. Polévka: Zeleninu očistíme. Cibuli a celer nakrájíme najemno, mrkev ne silnější kolečka.
  5. Maso nakrájíme na 1-2 cm plátky.
  6. Do hrnce dáme zeleninu, maso a bobkové listy. Opepříme. Zalijeme 3 litry vody.
  7. Polévku přivedeme k varu, pak oheň zmírníme, hrnec přikryjeme a pozvolna vaříme asi 1,5 hodiny. Podle potřeby odstraňujeme pěnu.
  8. Až bude vývar hotový, vyjmeme maso a natrháme ho na kousky. Podle chuti přidáme sůl, pepř, jemně nasekaný rozmarýn a citronovou kůru.
  9. Po ochucení přivedeme polévku k varu a dáme do ní vařit knedlíčky – zhruba 10-15 minut.
Notes
Vychlazené knedlíčky se lépe vaří, proto je nejlepší je připravit jako první.
3.2.2802

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: čerstvé bylinky, polévka, pro dlouhou chvíli, vepřové maso, zelenina Tagged With: britská kuchyně

« Recenze kuchařky: Kulinářská inspirace (Petr Stádník)
Listopad: Restaurant Day & výročí Sametové revoluce »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Docela hektický začátek léta

Tip na výlet

Eindhoven & ‘s-Hertogenbosch: žárovky se šlehačkou

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček