Když jsem si četla recept na tuto polévku, uvědomila jsem si, jak jsou si česká a britská kuchyně v mnoha ohledech podobné. Obě jsou založené na mase, bramborách, omáčkách a obě jsou silně ovlivněné dalšími kuchyněmi. Ta britská ze všech koutů světa (od Indie po Itálii), česká spíš od sousedů (velký vliv měla rakousko-uherská kuchyně).
Přestože v kuchařce se jmenuje “Skromná hrachovka s uzeným … tucet malých knedlíčků”, hrách je podle mě diametrálně odlišný od hrášku. A navíc je to spíš vývar z uzeného, ne hrášková polévka. Při vaření se rozhodně nemusíte bát množství surovin – pokud bude něčeho méně a něčeho více, nic se nestane. Hlavně zkuste sehnat opravdu dobré suroviny, ať je ten vývar co nejlepší.
Recept v původní podobě najdete v kuchařce Jamieho Olivera “Moje Velká Británie” (v originále “Jamie’s Great Britain”). Knedlíčků by mělo být 12, ale byly by obří, proto doporučuji spíš 20-24 kousků. Vyzkoušet můžete i vaření v páře – pokud se Vám to (ne)povede, napište mi do komentářů. :)
Ač se to nezdá, polévka je hustá – je v ní hodně masa, zeleniny a zahustí ji i knedlíčky, které se v ní vaří. Až ji ochutnáte, určitě si budete chtít přidat, protože je neuvěřitelně dobrá. Můžete si ji dát nejen jako první chod nebo předkrm, ale i syté hlavní jídlo.
- Knedlíčky
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- sůl
- 1 lžička jemně nasekaného rozmarýnu
- muškátový oříšek
- 100 g studeného másla
- [br]Polévka
- 2 střední cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru nebo silnější plátek bulvového celeru
- 3 velké mrkve
- 3 bobkové listy
- 600 g uzeného masa
- 400-500 g mraženého hrášku
- 3 snítky rozmarýnu
- kůra z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Knedlíčky připravíme z hladké mouky, kterou smícháme s práškem do pečiva, solí, rozmarýnem a muškátovým oříškem.
- Do mouky přidáme nahrubo nastrouhané máslo a uděláme drobenku. Přidáme vodu a zpracujeme nelepivé těsto.
- Z těsta vypracujeme cca 20 knedlíčků, které dáme do lednice, dokud je nebudeme potřebovat.
- Polévka: Zeleninu očistíme. Cibuli a celer nakrájíme najemno, mrkev ne silnější kolečka.
- Maso nakrájíme na 1-2 cm plátky.
- Do hrnce dáme zeleninu, maso a bobkové listy. Opepříme. Zalijeme 3 litry vody.
- Polévku přivedeme k varu, pak oheň zmírníme, hrnec přikryjeme a pozvolna vaříme asi 1,5 hodiny. Podle potřeby odstraňujeme pěnu.
- Až bude vývar hotový, vyjmeme maso a natrháme ho na kousky. Podle chuti přidáme sůl, pepř, jemně nasekaný rozmarýn a citronovou kůru.
- Po ochucení přivedeme polévku k varu a dáme do ní vařit knedlíčky – zhruba 10-15 minut.
Leave a Reply