tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Vanilkové vafle (základní recept)

By Šárka Hubáček 6 Comments

Koupit si toustovač s výměnnými plotýnkami byl ten nejlepší nápad. Máme rádi zapečené tousty (správně jsou to sendviče, protože toust/toast je topinka, ale na to si ne a ne zvyknout) a občas děláme i vafle. Narazit na ten nejlepší recept ale byla poměrně dlouhá cesta. Díky drobečkům jsem ho našla, trochu upravila po svém a teď můžeme vaflovat jedna radost. A Vy taky, protože recept pro Vás mám. :) Mimochodem, víte, že vafle podle toho, odkud pochází a jak se píše, může znamenat i oplatek?

vanilkové vafle waffle wafle recept základní belgické americké bruselské vanilka vanilla wafel

Podle mě by měla být vafle měkká, vláčná, křupat jen tak napůl, nesmí být gumová, ani přeslazená a to podle mě tento recept splňuje. Navíc se jeho nezdravost snažím vyvážit menším množstvím cukru a celozrnnou špaldovou moukou. Kolik jich sníte, to už je samozřejmě na Vás. Dvě, maximálně tři vafle Vás v pohodě zasytí. Skvělé jsou s bílým jogurtem a jahodovou marmeládou, klasickou snídaňovou kombinací jogurtu, medu a ořechů taky nic nezkazíte a nutella s čerstvým ovocem je velmi “vyváženou” stravou. :) Ať už je to k oslavě narozenin, Valentýna, výročí, úspěšně složené zkoušky nebo prostě jen líné soboty, vafle jsou společně s palačinkami skvělou snídaní, nebo dezertem.

vafle waffle wafel vanilkové vanilka základní recept bílý jogurt med ořechy

Vafle s bílým jogurtem se špetkou vanilky, medem a ořechy.

 

Víte, jak se jinak v Evropě říkalo nebo dodnes říká vaflím? Wafre, wafer, wâfel, waufre, gaufre, goffre, gauffre, wafe, waffel, wåfe, wāfel, wafe, vaffel nebo våffla. To je poměrně slušný výběr, že? První vafle se připravovaly někdy okolo 9. a 10. století. Pánve byly kulaté s biblickými výjevy nebo jinými, jednoduchými motivy. O několik století později se pekly vafle podle tohoto receptu: “V míse rozšlehej vejce, ochuť solí a vínem. Přidej mouku a promíchej. Pak dej na dvě pánve tolik těsta jako plátku sýra. Pánev zavři a opěč po obou stranách.” K ochucení se často používala voda z pomerančových květů a med. O další dvě století později se do těsta přidávalo i droždí, nebo alespoň sníh z bílků.

IMG_4554

Vaflí je několikero druhů a tyto jsou jen některé z nich:

  • Bruselské se připravují z těsta se sněhem z bílků, s droždím nebo s pivními kvasnicemi. Jsou hranaté s velkými “dírami”, nadýchané a spíše křupavé.
  • Lutyšské, tedy z města Liège jsou o něco hutnější, “gumovější” a sladší než vafle belgické.
  • Vlámské jsou kynuté, máslové a podávané s cukrem a vodou z pomerančových květů.
  • Belgické jsou překvapivě specialitou Severní Ameriky a v podstatě je to zjednodušený recept z Bruselu.
  • Recept který najdete tady, odpovídá americkým vaflím. Pro odvážné mohou být podávány i s masem a dušenými jídly.
  • Valfe z německého vévodství Bergu jsou křupavé a ve tvaru srdce. Podávají se s třešněmi a šlehačkou.
  • Vafle z města Gouda nejsou sýrové, stroopwafel jsou tenké oplatky se sladkou sirupovou náplní.
  • Ty skandinávské jsou podobné stroopwafel, jen nejsou plněné, ale zdobené nahoře – rebarborou, marmeládou, šlehačkou či jednoduše cukrem.
Vanilkové vafle
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Prep time: 10 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 30 mins
Serves: 10-12 vaflí
Ingredients
  • 100 g hladké mouky
  • 200-250 g špaldové celozrnné mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
Instructions
  1. V míse promícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a solí.
  2. V druhé misce nebo ve velkém hrnku rozšleháme mléko s vejci, přidáme máslo a vanilku.
  3. Suchou a mokrou směs dobře promícháme, aby v těstě nebyly hrudky. Mělo by být husté – o něco víc než na palačinky.
  4. Valfovač rozehřejeme a na nahřáté plotny dáme část těsta – ne moc, aby nevyteklo. Těsto naběhne a vyplní i prostor horní plotny. Lepší je u prvních vaflí dát méně těsta, než čistit upatlaný vaflovač. :)
  5. Vafle jsou hotové za zhruba 4 minuty.
  6. Vafle uchováme teplé nejlépe v nahřáté troubě (cca 60-100 °C).
  7. Podáváme je s čímkoli máme rádi.
Notes
S čím vafle podávát? S čerstvým ovocem nebo ovocnou omáčkou, bílým jogurtem, marmeládou, nutellou nebo čokoládou, ovocnou přesnídávkou, šlehačkou, kakaem, medem a ořechy, …[br]Pokud chceme vafle ohřát, na minutu je dáme do vaflovače nebo topinkovače. Zmražené vafle je dobré předem rozmrazit.
3.2.2885

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, dezert, snídaně & svačina, vanilka, vegetariánské Tagged With: čaj o páté, pro děti, Valentýn

« Bábovka s pomerančem a kardamomem
Smoothie s grepem, okurkou a kiwi »

Comments

  1. Dan says

    08.02.2015 at 12:21

    Díky za dobrý nápad… Pokud máte dobré zkušenosti s vaflovačem, prozradíte, který výrobek jste koupili? Dan

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      10.02.2015 at 13:50

      Máme vaflovač/sendvičovač/gril ETA 3151 90000 (možná trochu starší model, máme ho určitě rok nebo dva). Není dobrý nápad dávat plotýnky do myčky, ale jdou umýt výborně – pokud se nic nepřipeče, stačí otřít papírovou utěrkou. Nemusí se ani ničím vymazávat, všechno jde pěkně ven samo. :)

      Reply
  2. Jana H. says

    01.01.2018 at 18:29

    Tyhle wafle milujem. Nase rocni dvojcatka je basti taky. Nejsou moc sladke a davam trochu min tuku, na ne detem bud nic, nebo rozmixovane ovoce, detskou vyzivu. Lepsi recept jsem zatim nepotkala. Na ohrati par vafli pouzivame topinkovac, cili toustr :-) Staci chvilka. Moc dekujem.

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      02.01.2018 at 19:11

      Díky, to moc ráda slyším (čtu)! :)

      Reply
  3. Aldien says

    05.01.2018 at 00:04

    Díky za recept, zkoušela jsem poprvé a naprosto báječné.

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      08.01.2018 at 12:10

      Díky, to mě těší!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

brioška houska bulka burger hamburger

Brioška na burgery

Tip na výlet

kaštanový koláč jedlé kaštany kaštanová mouka brownies čokoláda čokoládový koláč bez lepku bez mouky bez cukru bez přidaného cukru pomeranč gran marnier

Kaštanový koláč s čokoládou a pomerančem (bez lepku a cukru)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček