tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Vánoční puding

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Není puding jako puding. Vejce, škrob, cukr a smetana jsou základními surovinami toho českého. Ten britský je spíš nákyp, který může mít hodně podob – letní z pečiva a spousty ovoce, masový jako jitrnice či prejt, yorkshirský jako příloha nebo “pečivo”, … Samotné slovo puding (pudink) pochází z latinského botellus, což znamená malá klobása. Přítomnost masa sice překvapí nás, novodobé středoevropany, ale rozhodně ne ty středověké. Tak šťastné a veselé paření pudingu!

christmas pudding vánoční puding vánoce

Recept je ozkoušený už loni, proto taky vím, že minimální trvanlivost pudingu je rok. Kousek nám zbyl a když jsme ho před pár týdny ochutnali, byl jako čerstvý. Ono se není čemu divit – díky dlouhému vaření a obsahu alkoholu je to slušně zakonzervované. Aby byl co nejlepší, zkombinovala jsem tři různé recepty: z Great British Food od Canteen, od Nigelly Lawson a od Nigela Slatera. Co se týče sušeného ovoce a volby alkoholu, nelamte si hlavu – použijte, co máte rádi nebo zrovna po ruce. Já jsem letos použila medovou pálenku. Výrazná chuť i alkoholové aroma nejspíš nebude vyhovovat dětem – příští rok se proto pustím do pudingu, který bude zaručeně chutnat i jim. :)

Tradičně do vánočního pudingu patří také hovězí lůj. Jednak ho používat nechci, jednak nevím, jaký a kde sehnat, proto používám rostlinný tuk (např. Hera) nebo máslo. Musí být zmražené, aby se v pudingu nerozpustilo příliš rychle – dělá v něm jakési vzduchové bublinky.

vánoční puding pudink christmas pudding anglický britský vánoce

Vánoční puding patří k britským Vánocům už od středověku. Někdy se mu říká plum pudding, přestože velmi dlouho švestky (plum) neobsahoval – plum tehdy znamenalo i rozinky. Pokud se puding vařil v plátně, obvykle se v něm nechal i vysušit a vyzrát. Ve viktoriánské éře (2. polovina 19. století) se začala používat forma, která je kulatá s plochým dnem. Pokud takovou formu neseženete, použijte plastové misky, jaké mají například v Ikee.

K vánočnímu pudingu se vážou i tradice – měl by se připravovat na “Stir-up Sunday” (míchací neděli), která je poslední před Adventem, měl by obsahovat 13 ingrediencí (jako Ježíš a apoštolové) a každý člen rodiny by se měl účastnit míchání, protože to nosí štěstí. Do pudingu se obvykle přidávají mince nebo drobné figurky, které mají také nosit štěstí. Po odležení se puding opět ohřeje a podává teplý buď s vanilkovou omáčkou, ochuceným máslem nebo se polévá alkoholem a zapaluje. Obvykle se zdobí snítkou cesmíny.
vánoční puding pudink christmas pudding anglický britský vánoce
Vánoční puding
Recipe Type: dezert
Cuisine: britská
Prep time: 30 mins
Cook time: 3 hours 30 mins
Total time: 4 hours
Serves: velký puding pro celou rodinu
Ingredients
  • 180 g rozinek
  • 180 g sušených brusinek
  • 50 g sušených meruněk, přepůlených
  • 75 g sušených švestek, přepůlených
  • 60 g mandlí, hrubě nasekaných
  • 50 g kandované kůry
  • 35 g sušených nebo kandovaných třešní
  • 125 ml alkoholu – např. medoviny, rumu, brandy, Grand Marnieru nebo sherry
  • [br]50 g jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce medu
  • 75 g oloupaného a nahrubo nastrouhaného jablka (malé jablko)
  • 45 g oloupané a najemno nastrouhaného mrkve (malý kus)
  • 3 vejce
  • 1 pomeranč – šťáva a kůra
  • 175 g třtinového cukru
  • 125 g hovězího loje, rostlinného tuku nebo zmrzlého másla, nastrouhané nahrubo
  • 85 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125 g strouhanky
  • 1/2 lžičky mixed spice
Instructions
  1. V míse smícháme sušené ovoce, mandle, kůru a alkohol. Necháme přes noc (nebo až dva týdny) uležet v lednici.
  2. Ve velké míse smícháme ovoce se zbylými surovinami. Můžeme vmíchat dobře očištěné mince pro štěstí.
  3. Do dvoulitrové mísy s víkem (nebo několika menších misek) dáme směs na puding a dobře umačkáme. Mísu dobře uzavřeme. (Podle potřeby nebo spíše pokud máme pocit nejistoty, mísu zabalíme do potravinářské folie.)
  4. Puding vaříme buď v páře nebo v hrnci s vroucí vodou, která dosahuje maximálně do poloviny mísy. Velký puding vaříme 3,5 hodiny, malé 2,5. Podle potřeby přiléváme vodu do hrnce.
  5. Jakmile je puding hotový, opatrně sundáme víko (pozor na páru) a necháme vychladnout. Takto připravený puding vydrží v dobře uzavřené nádobě v lednici až jeden rok.
  6. Před podáváním puding opět dobře uzavřeme a ohřejeme v páře asi 3,5 hodiny.
  7. Podáváme jen tak nebo např. s vanilkovou omáčkou či vaječným likérem.
  8. Krásné Vánoce!
Notes
Puding je hotový během dvou dnů (záleží na délce macerování ovoce). Celková doba vaření je sice 7 hodin, ale nadvakrát.[br]Alkohol puding konzervuje, proto je jedlý i za rok (vyzkoušeno!).[br]Mixed spice je koření ze lžíce nového koření, lžíce skořice, dvou lžiček muškátového květu, lžičky hřebíčku, lžičky koriandru, lžičky zázvoru a asi půl lžičky muškátového oříšku (vše nameleme, nadrtíme, nastrouháme a smícháme).
3.2.2885

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: dezert, pro dlouhou chvíli, Vánoce Tagged With: britská kuchyně, čaj o páté, jablka, Vánoce

« Mandlové biscotti/cantuccini
Medová vánočka s citronovou kůrou, mandlemi a brusinkami »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Restaurant Day Brno

Listopad: Restaurant Day & výročí Sametové revoluce

Tip na výlet

višňová bublanina třešňová višně třešně buchta

Višňová bublanina

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček