Není puding jako puding. Vejce, škrob, cukr a smetana jsou základními surovinami toho českého. Ten britský je spíš nákyp, který může mít hodně podob – letní z pečiva a spousty ovoce, masový jako jitrnice či prejt, yorkshirský jako příloha nebo “pečivo”, … Samotné slovo puding (pudink) pochází z latinského botellus, což znamená malá klobása. Přítomnost masa sice překvapí nás, novodobé středoevropany, ale rozhodně ne ty středověké. Tak šťastné a veselé paření pudingu!
Recept je ozkoušený už loni, proto taky vím, že minimální trvanlivost pudingu je rok. Kousek nám zbyl a když jsme ho před pár týdny ochutnali, byl jako čerstvý. Ono se není čemu divit – díky dlouhému vaření a obsahu alkoholu je to slušně zakonzervované. Aby byl co nejlepší, zkombinovala jsem tři různé recepty: z Great British Food od Canteen, od Nigelly Lawson a od Nigela Slatera. Co se týče sušeného ovoce a volby alkoholu, nelamte si hlavu – použijte, co máte rádi nebo zrovna po ruce. Já jsem letos použila medovou pálenku. Výrazná chuť i alkoholové aroma nejspíš nebude vyhovovat dětem – příští rok se proto pustím do pudingu, který bude zaručeně chutnat i jim. :)
Tradičně do vánočního pudingu patří také hovězí lůj. Jednak ho používat nechci, jednak nevím, jaký a kde sehnat, proto používám rostlinný tuk (např. Hera) nebo máslo. Musí být zmražené, aby se v pudingu nerozpustilo příliš rychle – dělá v něm jakési vzduchové bublinky.
Vánoční puding patří k britským Vánocům už od středověku. Někdy se mu říká plum pudding, přestože velmi dlouho švestky (plum) neobsahoval – plum tehdy znamenalo i rozinky. Pokud se puding vařil v plátně, obvykle se v něm nechal i vysušit a vyzrát. Ve viktoriánské éře (2. polovina 19. století) se začala používat forma, která je kulatá s plochým dnem. Pokud takovou formu neseženete, použijte plastové misky, jaké mají například v Ikee.

- 180 g rozinek
- 180 g sušených brusinek
- 50 g sušených meruněk, přepůlených
- 75 g sušených švestek, přepůlených
- 60 g mandlí, hrubě nasekaných
- 50 g kandované kůry
- 35 g sušených nebo kandovaných třešní
- 125 ml alkoholu – např. medoviny, rumu, brandy, Grand Marnieru nebo sherry
- [br]50 g jemně nasekaného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce medu
- 75 g oloupaného a nahrubo nastrouhaného jablka (malé jablko)
- 45 g oloupané a najemno nastrouhaného mrkve (malý kus)
- 3 vejce
- 1 pomeranč – šťáva a kůra
- 175 g třtinového cukru
- 125 g hovězího loje, rostlinného tuku nebo zmrzlého másla, nastrouhané nahrubo
- 85 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 125 g strouhanky
- 1/2 lžičky mixed spice
- V míse smícháme sušené ovoce, mandle, kůru a alkohol. Necháme přes noc (nebo až dva týdny) uležet v lednici.
- Ve velké míse smícháme ovoce se zbylými surovinami. Můžeme vmíchat dobře očištěné mince pro štěstí.
- Do dvoulitrové mísy s víkem (nebo několika menších misek) dáme směs na puding a dobře umačkáme. Mísu dobře uzavřeme. (Podle potřeby nebo spíše pokud máme pocit nejistoty, mísu zabalíme do potravinářské folie.)
- Puding vaříme buď v páře nebo v hrnci s vroucí vodou, která dosahuje maximálně do poloviny mísy. Velký puding vaříme 3,5 hodiny, malé 2,5. Podle potřeby přiléváme vodu do hrnce.
- Jakmile je puding hotový, opatrně sundáme víko (pozor na páru) a necháme vychladnout. Takto připravený puding vydrží v dobře uzavřené nádobě v lednici až jeden rok.
- Před podáváním puding opět dobře uzavřeme a ohřejeme v páře asi 3,5 hodiny.
- Podáváme jen tak nebo např. s vanilkovou omáčkou či vaječným likérem.
- Krásné Vánoce!
Leave a Reply