tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Višňová bublanina

By Šárka Hubáček 1 Comment

Višňová bublanina je naprostá klasika. Nadýchaná a zároveň šťavňatá, žádná dusivka. S trochou vanilky a kardamomu navíc krásně voní. Ideální ke kávě i na výlet. Pokud ji nemáte ve svém letním repertoáru, rozhodně byste ji měli co nejrychleji zařadit.

višňová bublanina třešňová višně třešně buchta

Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis [klafuti]. Ten jsem také původně plánovala dát na blog, ale až tak mě nenadchl. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby zdrclé a chutná dost po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. O bublanině jsem moc informací nenašla – kromě toho, že název popisuje proces pečení, kdy těsto “bublá” = naskočí; a taky že v Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi.

višně třešně višnové muffiny třešňové bublanina

Pokud nevíte, jak co nejelegantněji vypeckovat višně, nabízím dva osvědčené způsoby. Pecky jednoduše rozpulte ostrým nožem a z půlky, ve které pecka zůstane, ji vydolujte nehtem nebo špičkou nože. Druhý způsob, se kterým zůstanou višně celé, budete potřebovat lahev s úzkým hrdlem (od piva, limonády nebo něčeho podobného) a čínskou hůlku. Višeň dejte na hrdlo stopkou nahoru (bez stopky) a pomocí hůlky pecku vytlačte do lahve. Po pár višních získáte grif a půjde to rychle (a čistě).

Z těsta můžete udělat i výborné muffiny. Do každého košíčku dejte dvě celé višně nebo 4 půlky. Těsto se na papír trochu lepí, proto pokud máte, použijte raději silikonové košíčky.

Višňová bublanina
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Prep time: 10 mins
Cook time: 35 mins
Total time: 45 mins
Serves: 1 koláč
Ingredients
  • 3 vejce
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 200 ml mléka
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g polohrubé mouky + trocha na pomoučení
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • sůl
  • cca 30 vypeckovaných višní
  • [br]máslo na vymazání
  • mouka na vysypání
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Pekáček o průměru cca 25 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  3. Vejce rozdělíme, žloutky rozšleháme s olejem, mlékem a vanilkou.
  4. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
  5. V míse smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a kardamomem. Přidáme mléko se žloutky a metličkou dobře rozšleháme, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Pak postupně zapracujeme sníh.
  6. Polovinu těsta nalijeme do pekáčku, zlehka pomoučíme posypeme polovinou višní, zalijeme druhou polovinou, opět pomoučíme a posypeme zbylými višnemi.
  7. Pečeme 30-40 minut do zezlátnutí. Že je bublanina upečená, poznáme tak, že zapíchnutá špejle vyjde čistá. (Pokud je bublanina vyšší a rychle tmavne, snížíme teplotu na 150 °C, přikryjeme alobalem a dopečeme.)
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, dezert, léto, ovoce, snídaně & svačina, vanilka Tagged With: bez laktózy, čaj o páté, česká kuchyně, dinner party, oslava, piknik, pro děti, Valentýn

« Blog má 4. narozeniny: Kokosové brownies s višněmi (bez lepku a laktózy)
Z mojí knihovny: Little Beach Street Bakery / Summer at Little Beach Street Bakery (Jenny Colgan) »

Comments

  1. N. Ardaševová says

    25.03.2019 at 11:09

    Jednoduché a VYNIKAJÍCÍ!!!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

smoothie jahoda bazalka máta meloun banán

Jahodové smoothie s melounem a bazalkou

Tip na výlet

čerstvé fíky mandlové koláčky mandle mandlová mouka ořechy ořechové těsto

Mandlové koláčky s čerstvými fíky

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček