Višňová bublanina je naprostá klasika. Nadýchaná a zároveň šťavňatá, žádná dusivka. S trochou vanilky a kardamomu navíc krásně voní. Ideální ke kávě i na výlet. Pokud ji nemáte ve svém letním repertoáru, rozhodně byste ji měli co nejrychleji zařadit.
Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis [klafuti]. Ten jsem také původně plánovala dát na blog, ale až tak mě nenadchl. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby zdrclé a chutná dost po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. O bublanině jsem moc informací nenašla – kromě toho, že název popisuje proces pečení, kdy těsto “bublá” = naskočí; a taky že v Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi.
Pokud nevíte, jak co nejelegantněji vypeckovat višně, nabízím dva osvědčené způsoby. Pecky jednoduše rozpulte ostrým nožem a z půlky, ve které pecka zůstane, ji vydolujte nehtem nebo špičkou nože. Druhý způsob, se kterým zůstanou višně celé, budete potřebovat lahev s úzkým hrdlem (od piva, limonády nebo něčeho podobného) a čínskou hůlku. Višeň dejte na hrdlo stopkou nahoru (bez stopky) a pomocí hůlky pecku vytlačte do lahve. Po pár višních získáte grif a půjde to rychle (a čistě).
Z těsta můžete udělat i výborné muffiny. Do každého košíčku dejte dvě celé višně nebo 4 půlky. Těsto se na papír trochu lepí, proto pokud máte, použijte raději silikonové košíčky.
- 3 vejce
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 200 ml mléka
- semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g polohrubé mouky + trocha na pomoučení
- 50 g cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- sůl
- cca 30 vypeckovaných višní
- [br]máslo na vymazání
- mouka na vysypání
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Pekáček o průměru cca 25 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Vejce rozdělíme, žloutky rozšleháme s olejem, mlékem a vanilkou.
- Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
- V míse smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a kardamomem. Přidáme mléko se žloutky a metličkou dobře rozšleháme, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Pak postupně zapracujeme sníh.
- Polovinu těsta nalijeme do pekáčku, zlehka pomoučíme posypeme polovinou višní, zalijeme druhou polovinou, opět pomoučíme a posypeme zbylými višnemi.
- Pečeme 30-40 minut do zezlátnutí. Že je bublanina upečená, poznáme tak, že zapíchnutá špejle vyjde čistá. (Pokud je bublanina vyšší a rychle tmavne, snížíme teplotu na 150 °C, přikryjeme alobalem a dopečeme.)
Jednoduché a VYNIKAJÍCÍ!!!