tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Whoopie pies s citronovým krémem

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Whoopie znamená v angličtině jupí! Jsou maličké, připomínají piškoty slepené máslem a chutnají jako dortíčkové jednohubky. Až je ochutnáte, budete mít taky radost. Navíc zašpiníte jen minimum nádobí. Těsto zvládnete v jedné míse, krém v druhé. Pak už jen stačí (ruční) mixér, cukrářské sáčky a plech. Za hodinu máte hotovo i s uklizenou kuchyní!

whoopie pies kakaové piškoty měkké sušenky dortíčky citronový krém

Whoopie pies pocházejí z USA. Odkud přesně? Těžko říct, o prvenství spolu bojují čtyři státy. Velkým hitem byly na přelomu 20. a 30. let a je tomu tak dodnes. Nejspíš vznikly jako vedlejší produkt při pečení dortů – ze zbylého těsta se udělaly “piškoty” slepené zbytky krému. A proč se jmenují whoopie pies? Prý když je dávaly maminky dětem k svačině, volaly radostí jupí! Protože kdo by nejásal z dortu v jakékoli podobě? :)

whoopie pies kakaové piškoty měkké sušenky dortíčky citronový krém citron kakao

Samotné těsto můžete přisladit, ubrala jsem ho proti původnímu receptu skoro polovinu. Ale při pořádném oslazení krému se to krásně vyrovná. Citronová kůra navíc chuť příjemně osvěží. Zkusit můžete i pomeranč, k čokoládě se skvěle hodí.

whoopie pies kakaové piškoty měkké sušenky dortíčky citronový krém

Whoopie pies s citronovým krémem
Recipe Type: dezert
Cuisine: americká
Prep time: 30 mins
Cook time: 25 mins
Total time: 55 mins
Ingredients
  • Těsto:
  • 110 g změklého másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 120 g cukru
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 30 g kakaa
  • 300 g mouky
  • 250 ml mléka
  • [br]Krém:
  • 350 g čerstvého sýra (např. Philadelphia nebo Lučina)
  • cca 5 lžic moučkového cukru (podle chuti)
  • kůra z 1 citronu
  • pár kapek citronové šťávy
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jeden nebo dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  2. Do vyšší mísy dáme máslo, vanilkový extrakt, vejce a cukr a vyšleháme do hladkého krému.
  3. Přidáme prášek do pečiva, sůl a kakao. Dobře zapracujeme.
  4. Do těsta střídavě zašleháváme mouku a mléko. Mělo by být hutné a táhlé.
  5. Cukrářský sáček se špičkou cca 0,5 cm naplníme těstem a na plech nastříkáme kolečka o průměru 2-3 cm, 1-2 cm od sebe (těsto se na plechu roztéká velmi málo).
  6. Pečeme 6-8 minut, pak necháme vychladnout na mřížce.
  7. Opakujeme, dokud nemáme všechna kolečka hotová (je jich cca 90).
  8. Připravíme si krém: Sýr utřeme s cukrem, jemně nastrouhanou citronovou kůrou a pár kapkami citronové šťávy. Krém by měl být poměrně hodně sladký.
  9. “Piškoty” slepujeme krémem a necháme vychladit.
Notes
Těsto i krém můžeme dávat lžičkou, cukrářský sáček není nutný.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, dezert, vanilka Tagged With: čaj o páté, dinner party, oslava, piknik, pro děti, Valentýn

« Sušenky z vloček s brusinkami
Stockholm: božské solbolle a skanzen s výhledem na moře »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Wartburg castle germany německo hrad

Wartburg: nejkrásnější hrad uprostřed lesů

Tip na výlet

tortilla kuřecí maso zelenina

Tortilla s kuřecím masem a zeleninou

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček