Whoopie znamená v angličtině jupí! Jsou maličké, připomínají piškoty slepené máslem a chutnají jako dortíčkové jednohubky. Až je ochutnáte, budete mít taky radost. Navíc zašpiníte jen minimum nádobí. Těsto zvládnete v jedné míse, krém v druhé. Pak už jen stačí (ruční) mixér, cukrářské sáčky a plech. Za hodinu máte hotovo i s uklizenou kuchyní!
Whoopie pies pocházejí z USA. Odkud přesně? Těžko říct, o prvenství spolu bojují čtyři státy. Velkým hitem byly na přelomu 20. a 30. let a je tomu tak dodnes. Nejspíš vznikly jako vedlejší produkt při pečení dortů – ze zbylého těsta se udělaly “piškoty” slepené zbytky krému. A proč se jmenují whoopie pies? Prý když je dávaly maminky dětem k svačině, volaly radostí jupí! Protože kdo by nejásal z dortu v jakékoli podobě? :)
Samotné těsto můžete přisladit, ubrala jsem ho proti původnímu receptu skoro polovinu. Ale při pořádném oslazení krému se to krásně vyrovná. Citronová kůra navíc chuť příjemně osvěží. Zkusit můžete i pomeranč, k čokoládě se skvěle hodí.
- Těsto:
- 110 g změklého másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 120 g cukru
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 30 g kakaa
- 300 g mouky
- 250 ml mléka
- [br]Krém:
- 350 g čerstvého sýra (např. Philadelphia nebo Lučina)
- cca 5 lžic moučkového cukru (podle chuti)
- kůra z 1 citronu
- pár kapek citronové šťávy
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Jeden nebo dva plechy vyložíme pečicím papírem.
- Do vyšší mísy dáme máslo, vanilkový extrakt, vejce a cukr a vyšleháme do hladkého krému.
- Přidáme prášek do pečiva, sůl a kakao. Dobře zapracujeme.
- Do těsta střídavě zašleháváme mouku a mléko. Mělo by být hutné a táhlé.
- Cukrářský sáček se špičkou cca 0,5 cm naplníme těstem a na plech nastříkáme kolečka o průměru 2-3 cm, 1-2 cm od sebe (těsto se na plechu roztéká velmi málo).
- Pečeme 6-8 minut, pak necháme vychladnout na mřížce.
- Opakujeme, dokud nemáme všechna kolečka hotová (je jich cca 90).
- Připravíme si krém: Sýr utřeme s cukrem, jemně nastrouhanou citronovou kůrou a pár kapkami citronové šťávy. Krém by měl být poměrně hodně sladký.
- “Piškoty” slepujeme krémem a necháme vychladit.
Leave a Reply